Landslagschefen summerar VM

Ingen medalj och det sämsta mästerskapet på 20 år - alpina VM i Val d´Isére blev inget att minnas.- Fiasko? Det är klart att det inte var bra att det inte blev någon medalj, säger landslagschefen Anders Sundqvist.

Anders Sundqvist har hittat hem - till det alpina landslaget. "Det ser bra ut både på herr- och damsidan, säger Sundqvist. Foto: Leif Hammarström

Anders Sundqvist har hittat hem - till det alpina landslaget. "Det ser bra ut både på herr- och damsidan, säger Sundqvist. Foto: Leif Hammarström

Foto: leif hammarström

BODEN2009-02-19 06:00
När NSD träffade "Sunken" hemma på Musikantvägen i Boden dagarna innan VM hoppades han på tre medaljer.
Nu blev det som bäst en femteplats, Mattias Hargin i slalom sista dagen.
Så magert resultat har blågult inte haft sedan VM i Vail 1989 när Jonas Nilsson också var slalomfemma, Ingemar Stenmark sexa i storslalom och Lars-Börje Eriksson sjua i super G.
Varför gick det inte bättre den här gången?
- Det kan jag inte svara på idag. Det måste vi analysera. Hur förberedde vi oss? Hur lade vi upp säsongen innan mästerskapen? Det är två frågor vi måste ställa oss.
- Många åkare var ändå i bra form, men Jessicas skada i början lade givetvis sordin på stämningen. Det var riktigt trist.
Sverige har fått kritik för att man inte testade de nya VM-backarna före mästerskapen. Men det var inte helt lätt. "Sunken" berättar att Frankrike köpte rättigheterna till träning av VM-bolaget och övriga nationer hade bara acceptera och ta de dagar som möjligtvis kunde bli över.
- Det var svårt att passa in en träningsdag i säsongsprogrammet. Det hade dessutom blivit dyrt. Det blir en snedfördelning när Frankrike får styra och ställa. Fler nationer kommer säkert att ta efter.
- Det hade också varit värdefullt med en testtävling i backarna för damerna. Herrarna hade en sån före jul.
Hoppas på världscupen
Anja Pärson tog tre guld och dominerade VM i Åre för två år sedan. Nu fick hon det inte alls att stämma.
- Det är svårt säga varför det inte gick bättre. Hon var i bra form och åkte bra. Men det skulle inte förvåna om hon vinner världscupstörtloppet i veckan.
Börjar hon känna sig mätt?
- Nej, definitivt inte.
Vad var mest positivt på damsidan?
- Frida Hansdotter. Det var synd att hon inte lyckades fullt ut i slalom. Men det är ett namn för framtiden och en åkare, som så småningom kan hantera alla discipliner.
Herrarna?
- Johan Brolenius måste lyftas fram. Men jag är inte överraskad. Han har varit stabilast. Mattias Hargin gjorde sitt bästa internationella resultat på ett VM. Det var också positivt.
En krönikör menade att Sverige kunde vara på väg in i "dödsskuggans dal". Hur vill du kommentera det?
- Jag förstår att man måste skriva så. Kanske har man inte de rätta kunskaperna. Sporten dör inte för att det inte blev medaljer på VM.
- Tittar man på säsongen totalt sett har den varit bra. Vi har 43 placeringar på Top 10 och vunnit tre tävlingar.
- Vi har ett ungt lag och flera yngre som kommer. Men givetvis kommer det att bli svårare att få fram en åkare som Anja.
Hur går ni vidare?
- De gånger vi satsat på projekt har vi alltid lyckats. Jag skulle gärna vilja göra en rejäl satsning på storslalom. Det är den grenen som är grunden.
Hur ser det ut på sponsorsidan?
- Vi kommer att få mindre pengar att röra oss med. Det är bara att se vad som händer i omvärlden.
- Avtalen med fyra stora sponsorer går ut efter säsongen och en har tackat nej. Men många har varit med länge och tittar inte bara på resultaten från VM.
- Det är framtiden vi ska sälja, inte historien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om