Kaptenen nöjd med succéåret

Det har gått lite mer än en vecka sedan Staffan Eklund, 47, upplevde det roligaste han varit med om i sitt idrottsliv.Helena Jonsson sköt fullt i en nervpirrande avslutning och säkrade totalsegern i världscupen i skidskytte.- Tror det kommer att dröja många år innan vi får uppleva ett sånt ögonblick i svenskt idrottsliv. Det kan ju inte bli mer spännande, säger förbundskaptenen från Boden.

Den svenske förbundskaptenen i skidskytte, Staffan Eklund från Boden, har upplevt en fantastisk säsong med Helena Jonssons VM-guld och seger i den totala världscupen som främsta resultat.

Den svenske förbundskaptenen i skidskytte, Staffan Eklund från Boden, har upplevt en fantastisk säsong med Helena Jonssons VM-guld och seger i den totala världscupen som främsta resultat.

Foto: Marie Birkl

BODEN2009-04-07 06:00
Staffan är full av beundran för den 24-åriga tjejen, som har rötterna i natursköna Helgum i Ångermanland, och i vinter vunnit svenska folkets hjärta.
Varför är Helena så bra, Staffan?
- Hon är duktig i skyttet och det betyder givetvis mycket. Men hon var en fullfjädrad skytt redan när hon kom till landslaget. Sedan kan Helena omvandla nervositet till något positivt. Hon blir än mer fokuserad.
- Hennes skytte i sista tävlingen var oerhört imponerande. Inte bara att hon träffade utan att hon hade så rena skott. Ändå vibrerade benen på Helena i sista skjutningen.
"Förtjänta framgångar"
Men svenskt skidskytte är inte bara Helena Jonsson. När Staffan summerar säsongen kan han konstatera Sverige gjort den bästa säsongen någonsin.
- Facit överträffar alla mål. Ändå har vi inte haft maxflyt. Samtidigt vet vi hur mycket hårt jobb som ligger bakom och jag tycker vi förtjänar framgångarna, säger han.
Säsongen i korthet:
4 Tre medaljer på VM (Helena guld och brons, silver för mixedstafettlaget).
4 Fyra vinster och totalseger i världscupen för Helena Jonsson.
4 En seger för Björn Ferry.
4 Totalt 20 pallplatser - mer än någonsin tidigare.
4 Tredjeplats i nationstävlingen.
Staffan är också medveten om att kraven ökar, men det är inget som bekymrar honom.
- Det är så det fungerar, det får man räkna med. Men det är bättre att kraven kommer nu istället för en vecka innan OS.
Samtidigt som skidskyttarna presterat stora resultat har det kommit alarmerande signaler om att förbundet skulle ha ekonomiska problem.
- Jag tror ändå det finns goda utsikter att få ihop en bra budget till nästa säsong. Förhoppningsvis ska säsongens resultat förränta sig. Men vi vet mera när vi byter budgetår den 1 juli. Jag är inte orolig för A-laget - även om det pratats om att vi inte skulle ha råd med kvällsfika...
- Samtidigt måste vi försöka rida på framgångsvågen och det kan kosta pengar. Vi måste ut i landet, hjälpa föreningarna och försöka få igång verksamhet där den saknas. Helst ska det vara där det bor mycket folk.
OS i Vancouver är det stora målet nästa säsong och ett par månader senare går Staffans Eklunds kontrakt ut.
Då har han varit förbundskapten i elva år.
Hur ser du på framtiden?
- Jag har inte funderat så mycket. Mycket talar för att jag blir kvar i förbundet, men kanske i en annan roll.
- Jobbet som förbundskapten innebär mycket resande. Det senaste året har jag haft 211 resdagar och det sliter. Man är ju inte purung längre.
Eklund har också fått stort erkännande för sitt jobb.
Själv vill han tona ned sin egen betydelse, men säger också:
- Kanske sticker jag ut hakan. Men utan det arbete som jag, Lage Woutilainen (före detta elitansvarig), Johan Wåhlström, Kalle Grenemark och Wolfgang Pichler lagt ned hade svenskt skidskytte aldrig varit där man är idag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om