Kaptenen hoppas att succén ger inspiration

Det var med både glädje och belåtenhet som Staffan Eklund, förbundskapten i skidskytte, noterade de svenska framgångarna vid världscuppremiären i längd i Gällivare.- Jag hoppas våra aktiva ska få en kick av längdåkarnas resultat, säger han.

Världscupen i skidskytte startar nästa vecka. Bodensarna Staffan Eklund (t v), förbundskapten, och Johan Wåhlström, vallachef, är redo.

Världscupen i skidskytte startar nästa vecka. Bodensarna Staffan Eklund (t v), förbundskapten, och Johan Wåhlström, vallachef, är redo.

Foto: leif hammarström

BODEN2008-11-26 06:00
Skidskyttarna har världscuppremiär i Östersund nästa vecka, start den 3 december. Förra säsongen vann Sverige en tävling, Björn Ferry.
Vad kan vi vänta oss i vinter?
- Jag är försiktigt optimistisk, men vill inte lova något. Jag är rädd att skapa tryck på de aktiva och det vore onödigt.
- Men jag vet att vi har ett bra lag. Jag skulle bli förvånad om vi inte lyckas behålla platsen som en av de fem bästa nationerna.
Eklund, 47 år och från Boden, anser att Sverige blivit starkare lagmässigt - både på dam- och herrsidan.
- Allt hänger inte på Björn Ferry och Helena Jonsson längre. Det finns fler som kan göra resultat. Laget är viktigt och Sverige är duktigt på att bygga lag.
Bättre skytte i vinter
Ferry & Co har, menar Staffan, tagit ett kliv framåt i skyttet. Det har man tidigare fått viss kritik för.
Utvecklingen kan bland annat förklaras med ett nytt samarbete med Jonas Edman, en av landets bästa skyttar.
- Jonas har lärt de aktiva att tänka skytte och anser att de har bra skjutteknik. Men den här processen måste få ta tid.
Anna-Carin Olofsson lämnade VM förra vintern, blev mamma under sommaren och den aktiva karriären tycktes osäker. Nu har hon gett klara besked om att hon är på väg tillbaka.
Anna-Carin motiverad
- Jag måste säga att jag är överraskad och beundrar henne för prestationen att komma tillbaka. Tror aldrig jag sett Anna-Carin så motiverad.
Vad säger du om VM i Östersund så här tio månader efteråt?
- Visst känns det surt att vi inte lyckades ta medalj. Det hade varit grädde på moset. Men vi lärde oss mycket. Vi tävlade under stor press och erfarenheterna kommer vi att ha stor nytta av i OS nästa säsong.
- När det handlar om press är det lätt knyta an till Magdalena Forsberg. Hon tävlade under starkt tryck i sex år - ändå gjorde hon så bra resultat. Det är en fantastisk prestation.
Ska bli ännu bättre
Sverige är idag på topp fem, men förhoppningen är att det på sikt ska bli ännu bättre. Staffan berättar om en vision som handlar om att Sverige ska vara bland de tre bästa nationerna i världen 2014 - både sportsligt och som arrangör.
- Det känns som en rimlig målsättning. Vi jobbar på det.
Du går in på tionde året som förbundskapten. Vad känner du?
- Jag brinner nästan mera än tidigare. Det är mera arbete, men det blir inte så jobbigt eftersom det är så roligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om