"Jag är bekymrad"

Handbollsprofilen Kent Hedlund ansåg i NSD förra veckan att handbollen i Norrbotten inte mår bra idag.Sten-Göran Hällestrand, ordförande i Norrbottens handbollsförbund, håller med.- Jag är bekymrad för föreningarna, säger han.

BODEN2008-12-20 06:00
"Hälle" menar att föreningarna måste få bort det gamla "tänket" att en person ska sköta allt. Han vill ha in mera folk i verksamheten.
- Eldsjälarna blir färre och färre. Man måste få folk i styrelserna att jobba samtidigt som det vore önskvärt om man kunde knyta till sig folk som arbetar under och mot styrelsen.
I sammanhanget pekar förbundsbasen också på vikten av att utbilda styrelser. Förbundsstyrelsen kommer för övrigt att ha två egna utbildningar under 2009.
Som ett led i utbildningen/utvecklingen har handbollen bland annat sneglat på Plannja. Klubbdirektören Lars Mosesson har varit gästeföreläsare.
Kenneth Johansson från Önnered, handbollsklubb i Göteborg, besökte en träff i Boden under hösten och höll en uppskattad föreläsning.
Det talas ofta om att klubbarna måste satsa, men "Hälle" frågar sig om klubbarna har råd.
- Låt oss säga att en klubb i Boden värvar en spelare från Piteå, men spelaren bor kvar. Då kan den värvningen bli dyr genom resekostnader och annat.
Tränar för dåligt
Hällestrand håller också med Kent Hedlund om att norrbottniska handbollsspelare tränar för dåligt.
- Jag pratade med Carin Bergdahl som spelade med BBK, men nu är i Norge. Hon berättade att där tränar man mycket mer och då tränade man ändå bra i BBK.
- Men norrbottniska spelare har ofta varit lata. Det gick på den tid när jag spelade själv, men det går inte nu.
Inom ishockeyn är det en självklarhet att träna fem gånger i veckan sommartid. Borde det inte också gå inom handbollen?
- Man kanske kan tycka det. Men i ishockeyn hägrar möjligheten att tjäna pengar och att man en dag ska nå eliten. Spelare i Luleå tjänar säkert mer än en handelsanställd. I handbollen finns det inga pengar.
Måste samarbeta
"Hälle" ser också ett utökat samarbete, som nödvändigt för att handbollen ska kunna utvecklas.
- Boden Elit har diskuterats sedan i våras. Men jag har bara hört prat, inget konkret har kommit fram. Jag hoppas det blir verklighet.
- Tyvärr finns det alltid någon i en klubb som inte vill samarbeta. Men vi måste se utanför gränserna. Det är också dags att tränarna börjar prata med varandra.
Hällestrand pekar också på ett problem som handbollen inte är ensam om: spelarna flyttar.
- Det är det stora problemet. Spelarna måste flytta för att få jobb. Det är svårt behålla dem.
Tror du Norrbotten kan få upp lag i de högre serierna?
- Absolut. Allsvenskan ska inte vara någon omöjlighet på herrsidan och bland damerna finns det goda chanser att nå elitserien. Det visade ju BBK förra säsongen.
Till sist några positiva noteringar från "Hälle":
4 Norrbotten har fått en ny riksinstruktör: Monica Johansson, Kiruna.
4 Under hösten har 20-talet distriktsdomare utbildats och mer än 100 på föreningsnivå.
- Vi har fått igång bra verksamhet i förbundets domarkommitté. Målet är att vi ska kunna täcka vårt eget behov, säger han.
4 Tränarutbildningar (TS 1 och TS 2) med 25-talet anmälda är på gång och en av instruktörerna är Torbjörn Klingvall, fostrad i Kiruna, landslagsman och numera verksam i Norge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om