Ja, han blev fyra

– Nu är jag trött på fjärdeplatser.Det var en litet bitter Pontus Olsson I 19 IF som nådde mållinjen i SverigeCupen i skidskytte i lördags.Hemmahoppet var nära men tappade möjligheterna till en topplacering efter ett mindre bra skytte.– Jag blev litet för ivrig. Sprint är väl annars min bästa gren, ansåg han.

Pontus Olsson, väl påklädd mot kylan hade än en gång stora problem med skyttet. En fjärdeplats i lördags men åtta bomskott igår och en blygsam tiondeplats.

Pontus Olsson, väl påklädd mot kylan hade än en gång stora problem med skyttet. En fjärdeplats i lördags men åtta bomskott igår och en blygsam tiondeplats.

Foto: Anders Hjortenklev

BODEN2009-12-21 06:00
SverigeCupen i skidskytte hade nått Boden och Pagla skidstadion i helgen. Sprint i elljus på lördagen och distansen under söndagsförmiddagen. En skidskyttehelg som invigdes med fyrverkeri och med att kommunalrådet Olle Lindström och regementschef Torbjörn Larsson A9 sköt varsin serie liggande.
Torbjörn Larsson sköt fullt medan Olle Lindström bommade ett skott.
Konkurrensen i SverigeCupen är tuff. På seniornivå handlar det om de skidskyttar som ligger strax under de absolut bästa och som många gånger har förutsättningar och vilja att slå sig in i eliten.
Till den gruppen räknar vi gärna in Pontus Olsson.

Som tyvärr av och till har problem med skyttet.
– Det kommer. Jag hade gärna lyckats på hemmaplan, sade han efter fjärdeplatsen i lördags. Det hade känts bra. Nu blev jag väl ”bäste svensk” (tre norrmän tävlande för Tullus tog de tre främsta placeringarna) och jag är rätt nöjd med vad jag presterade nu. Jag får försöka revanschera mig och ta pallplatsen i morgon (söndag).
Vill till Europa
Pontus Olsson har annars stakat ut säsongens mål. Han vill tävla i EuropaCupen och i Europa Mästerskapet som går i april och nära nog avslutar säsongen.
– Kan jag ta en ”topp-20” placering i EuropaCupen skulle det vara riktigt bra.

Pontus lyckades inte revanschera sig under söndagen. Skytteproblemen fortsatte och åtta bommar är naturligtvis alldeles för många. Nu blev det en blygsam tiondeplats trots att han hade tredje snabbaste åktid.
– Det ville sig inte alls och jag är besviken. Det började annars bra med bara en bom i liggande men sedan stämde det int alls. Det är bara att nöta på,suckade Pontus i målfållan.
Söndagens distanstävlingar blev tyvärr en smula rumphuggna då kylan tvingade arrangörerna att helt ställa in ungdomsklasserna. Extra trist för de långväga tävlande förstås.
Fick kalla fötter
Juniorer och seniorer genomförde sitt tävlande programenligt och i D18-19 tog K4 IFs Ingela Andersson en litet överraskande seger. Fyra missade skott totalt och en bra skidåkning gav en segermarginal på nära fyra minuter.
– Jag hoppades förstås men trodde inte att jag kunde vinna. Det gick så dåligt för mig under sprinten (trea) och jag är långt ifrån bästa form, förklarade Ingela. Att det var kallt störde mig inte så mycket även om jag frös en del om fötterna.
När skytte och skidåkning fungerar för Ingela tillhör hon de bästa skidskytarna i landet i åldersgruppen. Säsongens mål är också högt satt.
– JVM i Torsby i januari. Dit måste jag förstås kvalificera mig men det hoppas jag att skall kunna om formen är på topp.
Ingelas klubbkompis Matilda Holmqvist slutade trea i D21-21.
En klasseger fick länet under lördagssprinten. Det var skidskyttelöftet Tobias Karlsson Piteå Skidskytteklubb som vann klassen H14–15.
Efter fem bomskott(!).
– Jag glömde att ta på mig den rem om armen som vi behöver som stöd när vi skjuter. Jag började med fyra bommar i första liggande. Sedan fick jag en rem av pappa och i nästa skytte hade jag bara en bom, förklarade Tobias.

Tobias Karlsson är inte heller ensam skidskyttetalang från Piteå. Det finns fler än så.
– Vi är många i klubben som är bra. Jag har tävlat i skidskytte i fyra år nu. Eller så länge klubben funnits. Jag har förstås inte bestämt mig ännu om jag skall satsa på skidskytte eller på skidor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om