Här får Henriksson en anledning att jubla igen

Mamma mia, vilken skidtjej!Sofia Henriksson, 17, var inte sen att dela med sig av framgången efter guldet på fem kilometer i junior-SM på skidor.- Jag vill speciellt tacka mina tränare och min mamma, säger hon.

Lovande trio. Sofia Henriksson, Julia Svan och Sara Nordstrand.

Lovande trio. Sofia Henriksson, Julia Svan och Sara Nordstrand.

Foto: Kurt Engström

BODEN2011-03-10 06:00

Mamma Helena fanns som vanligt på plats och torkade bort en tår ur ögonvrån.

- Naturligtvis är jag stolt, säger Helena.

Efter succén i ungdoms-OS (guld, silver, brons) var Sofia Henriksson från Strömnäs favorit när junior-SM startade i Pagla.

- Jag var mer nervös nu än inför OS. Då var det ingen som krävde seger. Nu ansåg många att jag skulle vinna, säger Sofia.

Men hon infriade alla förväntningar. I mål var hon 24 sekunder före studiekompisen Sara Nordstrand från Graninge-alliansen, loppets överraskning.

På fem kilometer är 24 sekunder en evighet.

- På en så kort distans gäller det att köra för fullt hela vägen. Det går inte att disponera loppet på något annat sätt. Det var en tuff bana, visst, men jag har varit med om tuffare, säger Sofia.

Hon startade sist i fältet och hade bra koll på i första hand Julia Svan (Gundes och Maries dotter, som kom trea) och på slutet även Sara Nordstrand.

Graningetjejen ledde länge men trodde inte att tiden skulle räcka till seger.

Går på skidgymnasium
- Sofia är grym, säger Sara Nordstrand.

Visst, Sofia var grym.

- Hon är lagom tjurig och väldigt målmedveten, säger Helena Henriksson.

- När det gäller tjurigheten är jag ännu inte i mammas klass, inflikar Sofia.

Helena var själv duktig skidåkare i Storfors. Ett JSM-brons finns på meritlistan. Numera coachar hon sin dotter och hjälper till med vallningen.

Helena berättar:

- Sofia började med draghund när hon var åtta-nio år. Men det var så få tävlingar att hon gick över till längdåkning. Jag har naturligtvis följt henne hela vägen. Jag hänger med på alla tävlingar, jorden runt.

Hundar är fortfarande ett av Sofias stora intressen. Hon har en vorsteh som heter Ajax.

- Jag gillar samspelet mellan hund och förare. Men jag kan förstås inte ha Ajax i min lägenhet i Sollefteå utan han är hemma i Piteå. Jag är fortfarande intresserad av draghundstävlingar men numera har jag inte tid, säger Sofia.

Hon går första året på skidgymnasiet i Sollefteå, i samma klass som silvermedaljören Sara Nordstrand.

- Många tror att man automatiskt blir en stjärna när man kommer in på skidgymnasiet. Men så är det inte. Man får de rätta förutsättningarna men det gäller att själv göra jobbet, förklarar Sofia.

- Sofia är förståndig. Hittills har det bara varit framgångar. Men om ett bakslag kommer någon gång tror jag hon kan hantera det också, säger Helena.

Men vem vill tala om motgångar en sådan här dag?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om