Handbollen mår inte toppen i Norrbotten

Kent Hedlund, 49, har sysslat med handboll i snart 40 år. Nu är han bekymrad.– Handbollen är inte bra idag, det är bara att konstatera, säger han.

Sanne Backhed sliter i försvarsspelet.

Sanne Backhed sliter i försvarsspelet.

Foto: Hans Sternlund

BODEN2008-12-11 06:00
Kent tänker på både norrbottnisk och norrländsk handboll och exempelvis en titt på aktuella tabeller visar att läget är dystert.
I herrarnas division I till ligger Hornskrokens IF sist och Sikeå SK just ovanför nedflyttningsstrecket och i tvåan parkerar Sundsvall och Umeå IK på de två sista platserna.
- Men vilka lag har man egentligen? Trupperna är för tunna och då blir det svårt.
Kent är en profil i handbolls-Norrbotten. Han har spelat med Hornskroken, Malmbergets AIF och även en säsong i högsta serien med Borlänge.
Efter karriären har han varit tränare i Kroken för damer, herrar och flickor.
- Kanske är det samhällsbilden i stort som gör att det blivit så här. Spelarna satsar mera på skolan än vad min generation gjorde och brinner inte lika mycket för handbollen.
Kents generation är en av de bästa i norrbottnisk handboll med spelare som Kent, Urban Harju, Jonas Ek, Urban Brandt, Johan Alatalo, Erik Näsvall, Kenneth Silverplats och några till.
1983 kvalade HIF till allsvenskan mot Redbergslid och tre år senare gick man upp i nya division I.
- Visst var det annorlunda förr. Vi vaknade och somnade med handboll i huvudet.
Vill ser mer träning
Kent efterlyser större engagemang och bättre träningsvilja.
- Man hör ofta folk säga att det måste satsas. Men det är ju upp till spelaren? Skulle man fråga spelarna i damtvåan hur många som är villiga att träna sex gånger i veckan för att vi ska ta oss till elitserien tror jag knappt vi skulle få ihop ett lag.
- Vi måste helt enkelt öka träningsdosen i norrbottnisk handboll. Det är träning som krävs för att man ska lyckas.
Han ser damerna i Bodens BK, som ett bra exempel. Laget vann division II och gjorde sedan två utmärkta säsonger i ettan innan det kraschlandade.
Råder brist på seniorer
- Det var tragiskt det som hände laget. Det känns som det brast någonstans. Kanske gick det för fort för de styrande.
Kent efterlyser också mera samarbete i hela Norrbotten. Han anser att det skulle vara perfekt att plocka upp tränare och ledare söderifrån för kurser och liknande.
- Jag tycker det var synd att BBK inte gav alla klubbar chansen att följa Magnus Wislander när han var uppe. Det hade man kunnat tjäna en slant på.
Är det realistiskt med ett gemensamt lag i Norrbotten?
- Nej, det tror jag inte på. Drömmen vore ett lag som tagit sig över gränsen och kunde locka till sig de bästa. Ungefär som BBK:s damer var på väg att göra.
Boden Elit har diskuterats i mer än ett halvår, men ännu har inte sista pusselbiten fallit på plats. Tror du det blir verklighet?
- Det är ett måste. Vi skulle få igång ett samarbete och få in flera nya människor som är villiga att jobba.
Den gamla vänstersexan ser också med oro att många spelare, så att säga, försvinner på vägen.
- Vi har knappt några seniorer kvar. Det är nästan juniorlag, som spelar i seniorserierna. Vi måste få ungdomarna att fortsätta. Likaså är det viktigt att vi fortsätter kraftsamla på ungdomsledarsidan.
Är handbollen i kris?
- Nej, men den börjar i alla fall närma sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om