Han kan allt om Krokens historia

Hornskrokens IF firar 75 år i veckan och knappast någon kan historien bättre än Sture Bergdahl, 62.- Kroken har en bra historia, säger han.

Foto:

BODEN2008-05-22 06:00
Fredagen den 23 maj är det på dagen 75 år sedan Kroken bildades och det skedde i kvarteret Hornskroken på Manhemsområdet.
- Knutte Sundén var en av de som bildade klubben. Grabben Kent minns vi som en av länets bästa fotbollsspelare. Han började karriären i Kroken, men gick tyvärr över till IFK Luleå redan som A-pojk.
Det är bollsporterna som framförallt satt Kroken på kartan. I handboll har HIF i alla tider varit en av de tongivande klubbarna.
- Kroken har kvalat till högsta serien flera gånger. Dessutom har föreningen massor av Lilla VM-guld.
Sture har själv vunnit guld i Lilla VM såväl som spelare, tränare och ledare. Han kom till HIF 1961.
- Den kanske bästa kull Kroken fått fram vill jag säga är den med Urban Harju, Kenneth Silverplats, Kent Hedlund och många fler. De var stommen i det lag som kvalade till allsvenskan i mitten på 80-talet.
“Lappen" var bäst av alla
Vem är Krokens bästa spelare genom tiderna?
- Kanske "Lappen" Enström. Han spelade både i allsvenskan och landslaget. Jag vill också nämna Kjell Sjöblom och Danne Eriksson var två lumpare, som spelade 60-talet.
- Men den som betytt mest är "Nenne" Ekbom. Jag värvade honom från BBK i början på 60-talet. Han var inte bara en duktig spelare. Han uträttade också ett stort jobb som tränare och ledare.
I fotboll nådde herrarna som högst division III. Damerna spelade i division I och var länets bästa lag under flera år på 90-talet.
- Yvonne Goldkuhl var en stor damledare. Det kom också fram många duktiga spelare som Tina Nystedt och Maria Nilsson. Anna Gustafsson var en lyckad värvning.
Idag har Kroken ingen fotboll och det smärtar fotbollsvännen Bergdahl.
- Ingen fotboll i Kroken (suck). Det är egentligen fruktansvärt.
Bäste fotbollsspelaren?
- Svårt att svara på. Varför inte Barry Lundqvist. "Djungel" Boström är en annan stark kandidat.
Under många år hade HIF även ishockey, men den försvann i början på 60-talet.
- Olle Wikström minns jag som en duktig spelare. Han gick senare till IFK Luleå. Olle var bra i fotboll också. Det var mycket tack vare honom Kroken gick upp i trean 1966.
Boxning en favoritsport
Boxning är en annan sektion som hållit Krokenfanan högt. Kjell Fredriksson är ett stort namn, Affe Berg ett annat.
- Kanske är Kjell Krokens bästa genom tiderna. Men han noterade de främsta meriterna när han flyttat. Då deltog han bland annat i OS i Mexico 1968.
Störste ledaren?
- Lasse Bäcklund betydde mycket under de första åren. Sedan måste vi givetvis nämna såna som Gösta Wahlberg med hustru Maj, Roland Isaksson, Tommy Lindgren, Stefan Lundin och Sixten Sundberg.
Sture själv måste också räknas till föreningens stora ledare. Han var konsulent 1969-77, satt i både Norrbottens handbollsförbund och Svenska handbollsförbundet och 1992 fick han stora ledarmärket.
Idag har Sture inga uppdrag i Kroken. Men han följer lagen från åskådarplats.
Var det bättre förr?
- Vi var i alla fall större och bredare. Minns att under en tid när jag var konsulent hade vi 40 ungdomslag igång plus knatteverksamhet.
Hur ser du på devisen "Bara en kula kan stoppa en krokare".
- Förr var det säkert så...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om