Fredriksson angav tonen för hela SM

En gammal mästare angav tonen under SM-boxningarna i Boden.Kjell Fredriksson, 63, spelade nationalsången på trumpet.- Det är kul att vara tillbaka i Boden, träffa kompisar och hälsa på mamma, säger han.

Foto:

BODEN2008-04-28 06:00
Kjell kan rankas som Norrbottens bäste boxare genom tiderna. Höjdpunkten i karriären var OS i Mexico 1968.
- Det var en stor upplevelse. Tyvärr hade jag lite otur i lottningen. I första matchen mötte jag en kille som var EM-tvåa och förlorade.
Kjell har rötterna i Boden och började karriären i Hornskrokens IF som 15-åring. Han gick första matchen när han var 16 och kom med i landslaget 1965.
- Det var en fin tid i Boden och i Kroken. Boxningsklimatet var bra.
1967 flyttade Kjell söderut och det var Åke Åhman, hans gamle tränare från Boden, som lockade honom till Köping.
Kjell vann tre SM-guld, var bofast i landslaget och deltog i både OS och EM. När han var 24 år satte han punkt för karriären.
- Det var i en landskamp mot Frankrike 1969. Jag sa till grabbarna i laget att vill ni se mig boxas måste ni titta idag. Sedan får ni ingen fler chans.
Varför slutade du?
- Tycker jag hade varit med om det mesta. Jag ville satsa på familjen och skolan istället. Proffsboxningen var ju också förbjuden. Den hade annars varit kul att prova på.
Totalt gjorde Kjell 104 matcher och vann 79.
Kjell höll upp med boxningen i tio år, flyttade till Västerås och började en ny karrriär - som tränare.
Tränarkarriären har blivit lika lyckosam som den aktiva. Kjell har tagit fram mästare som Geogre Cramne (Scott), Johan Fredriksson (sonen), John Pettersson och Lotfi Ayed.
Han har också varit tränare i såväl A- U- som J-landslaget.Idag tränar Kjell nybörjare och är kassör i klubben.
Noterbart: Johan har också blivit tränare och fostrat två svenska mästare.
Vad tycker du om svensk amatörboxning idag?
- Vi har några som är riktigt bra. Men jag är böjd att hålla med Åke som tycker att det är "100 meter boxning". Det är sällan det är en nedslagning. Därför kommer det heller ingen publik.
n n Ett namn hade fallit bort i redovisningen i torsdagens tidning av länets svenska mästare. Rodney Blizzard, Rapp, tog guld både 1990 och 1991.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om