Försvaret är prio för ettan i Boden

Två målvakter.Men bara en plats - och ett gemensamt mål.Att göra Bodens försvar till ett av de bästa i serien.Och Ludwig Bergström har redan klart för sig hur han ska jobba.- Jag tror man kan förebygga mycket genom att vara auktoritär och prata mycket med utespelarna, säger 27-åringen från Västerås.

Kampen om förstaplatsen. Bodens målvaktspar Ludwig Bergström (t.h) och Erik Torstensson har fortfarande inte fått veta vem som får starta säsongen som etta.                                   Men oavsett vem valet faller på kommer duon göra allt för att se till att BBK:s försvar ska bli ett av de bästa i serien.

Kampen om förstaplatsen. Bodens målvaktspar Ludwig Bergström (t.h) och Erik Torstensson har fortfarande inte fått veta vem som får starta säsongen som etta. Men oavsett vem valet faller på kommer duon göra allt för att se till att BBK:s försvar ska bli ett av de bästa i serien.

Foto: Mikael Reynberg

BODEN2011-04-15 09:14

59 insläppta mål på 26 matcher.

Det var Bodens facit under fjolårssäsongen.

En stor anledning till den dystra siffran var kollapserna mot Umeå (2-8) och Sirius (0-8).

- Det får inte hända. Ligger man under med 4-0 måste man kunna stänga igen butiken. Även om man kanske inte tror det har ju hela fotbolls-Sverige koll på att du förlorar med 8-0. Fyra kan du komma undan med men det får inte rinna iväg, säger målvakten Ludwig Bergström när NSD träffar honom ett par dagar före Bodens premiär mot Sirius.

Nyförvärvet från Västerås har precis avklarat försäsongen i sin nya klubb.

Men fortfarande vet han inte om det är han som får vakta målet i premiären.

Tränaren Christian Samuelsson har dragit ut på beslutet att utse en förstemålvakt.

27-åringen verkar ändå ta det hela med ro.

- För mig är det en ny situation. Vanligtvis brukar man få ett besked kanske två veckor före premiären. Det är ju klart att både jag och Erik hade velat ha ett svar lite tidigare, oavsett vad svaret är. Men det är Christian som bestämmer och det är bara gilla läget. Det gäller att vara förberedd. Säger Christian åt mig att jag ska spela fem minuter före avspark ska jag vara redo.

Har spelat mot många topplag
Han funderar ett slag och fortsätter sedan:

- Jag tycker att Erik (Torstensson) har gjort det väldigt, väldigt bra. Så det är inget fel med att vi konkurrerar. Målvaktsspelet är 99 procent förtroende och en procent räddningar. Som målvakt vill man känna att tränaren tror på en. Nu tror ju Christian på oss båda och det är bra, säger Bergström, och förklarar att han i alla fall är redo för spel på söndag.

- Jag har spelat i den här serien i två år tidigare. Men det går inte att leva på gamla meriter heller. För mig är det stor skillnad på träningsmatcher och seriematcher. Kan man spela bra mot AIK, Djurgården och IFK Göteborg kan man spela bra mot Forward och Dalkurd också.

Boden blir Bergströms fjärde klubb i karriären.

Som ung lovande målvakt slog han igenom i superettan med moderklubben Västerås.

Funderade över sin framtid
Dessutom har han hunnit med spel i superettan och division I med Enköping.

Men att han skulle hamna i Boden var inget som Bergström trott för ett par år sedan.

- Om någon hade sagt till mig för fyra år sedan att jag skulle spela i Boden...då hade jag nog trott att jag skulle stå i allsvenskan. För fyra år sedan var jag på väg till Hammarby. Allting såg ljust ut. Men sedan blev det lite strul med tränare och agenter och det förstörde, förklarar 27-åringen, som också var på väg till Norge i fjol.

Men även då sprack övergången och Bergström hamnade i Västerås IK i division II.

- Ett tag var jag inte alls sugen på att spela och jag började fundera på min framtid. Men nu är det riktigt kul med fotboll igen. Det mest intressanta för mig är Bodens vision, men jag ser det här också som en chans att komma tillbaka till elitfotbollen igen och ge det en sista chans, berättar han.

Tanken är dessutom att Bergström ska ge Boden en chans att få till ett stabilt försvarsspel.

- När vi är bra har vi ett bra försvarsspel. Vi har en bra backlinje och bra defensiva mittfältare. Men det måste funka varje match. Du måste ha minst åtta spelare som är på jobbet varje dag. Du har alltid råd att ha tre spelare som faller ur varje match, menar han.

Hur mycket kan du som målvakt styra upp försvarsspelet?

- Jag är auktoritär som målvakt. Är du det får du mindre bollar att rädda. Titta på en målvakt som van der Saar. Han styr upp sina försvarare i förväg och han behöver inte göra många räddningar varje match. Jag tror man kan förebygga mycket genom att vara auktoritär och prata mycket med utespelarna.

Dessutom hoppas Bergström få se ett stabilt och hårt arbetande Boden.

Gäller att vara ödmjuk
- Du kan inte ena dagen spöa Kemi med 4-0 och förlora mot Skellefteå eller Piteå dagen efter. Även om du har en dålig match måste du ändå kunna plocka in resultaten. Kolla på de stora klubbarna, de kan spela uruselt och ändå vinna med 1-0. Varje poäng är oerhört viktiga i den här serien. Det är en krigarserie.

Han fortsätter:

- Fotboll är mycket mentalt. Det handlar om att fokusera på det du ska och skita i motståndare, domare, media och allt annat. Det viktigare är att vi sköter vårt. Det handlar om hårt jobb, vara jäkligt ödmjuka och inte sväva iväg om vi skulle vinna ett par matcher. Det gäller att vara på tå hela tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om