Förbundet hoppas på ljusare framtid

Arbetet har bara börjat.Men på sikt är tanken att friidrotten ska få ett rejält lyft i länet.- Vi jobbar oerhört hårt för att utvecklas, säger Siv Tjärner som är ordförande i Norrbottens Friidrottsförbund.

Siv Tjärner tror på ett lyft för friidrotten i länet.

Siv Tjärner tror på ett lyft för friidrotten i länet.

Foto: Åke Åkerlund

Boden2009-07-31 06:00
För Siv Tjärner, som varit ordförande i Norrbottens Friidrottsförbund i ett drygt år, är det ingen större överraskning att det råder en brist på duktiga friidrottare på seniornivå i Norrbotten.
Men hon och hennes kollegor inom förbundet och klubbarna gör allt för att det ska bli ändring på det.
- Vi har funderat väldigt mycket på hur vi ska göra. Problemet är att vår ekonomi inte är så bra. Men vi stöttar bland annat föreningarna med resor så de kan åka och tävla söderut, säger hon.
Vill ha SM till Norrbotten
Det ekonomiska är dock bara en liten detalj i det arbete som förbundet har börjat med.
Tjärner berättar om några av punkterna på programmet.
- Det är inte förankrat hos föreningarna ännu, vi ska ta upp det under DM i Piteå. Men tanken är att vi ska få hit ungdoms-SM och junior-SM längre fram. Det skulle ge oss oerhört mycket. Vi försöker också återuppliva Barents Kamp, det är en stor tävling som vi gärna vill ska leva vidare, säger hon.
Det stora problemet är att friidrotten tappar sina ungdomar när de börjar komma upp i ålder.
Men även där har förbundet satt in åtgärder.
- Vi har jobbat väldigt mycket med tränarutbildning för just ungdomar och juniorer. Och vi kommer satsa mer på grenval. Och då har vi bra utbildare till det. Vi har ett samarbete mellan tränarna, det är viktigt att tränarna också känner att de får något tillbaka och att ungdomarna känner att de får något bra. Tidigare har det har inte funnits tillräckligt med tränare för de olika grenarna, säger hon och fortsätter:
- Norrbotten har verkligen varit i bräschen på det här och vi arbetar jättemycket nu för att utveckla friidrotten. Till skillnad från många andra idrotter har vi ett väldigt bra samarbete mellan föreningarna.
Arbetet har bara börjat och Tjärner räknar med att det kommer ta tid att skörda frukten.
- Vi har ingen specifik tidsplan, men vi ser ju gärna att det här ska resultera i något inom en treårsperiod. Åtminstone att man ska se resultat i att vi är på rätt väg. Det är bara att jobba på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om