Ett sånt hästliv i Boden

Det är inte ofta ryttare skyller på hästen efter en misslyckad runda.Men Robert Johansson skrädde inte orden efter att ha brutit Ryttarspelens avslutande 135-hoppning.- Han är lite lat ibland, blir betyget över trettonåringen Lambogini II.

Foto:

BODEN2008-06-09 06:00
Hästlivet är otacksamt. På lördagen hade valacken efter ett nedslag och en inledande måttlig niondeplats över 125 cm tagit Bodens SRS -ryttaren till seger över 130 före hemmaklubbens Eva Ursin med Lucky Star H. Båda felfria men Johansson och "Lambo" hela tolv sekunder snabbare med sina 65.10.
- Vågade inte svänga lika snävt som de, är Ursins snabba förklaring tillsammans med ett leende.
Rundan var så stark att Johansson förmodligen räknade kallt med en hyfsad placering när han tog in hästen för helgens tuffaste klass, söndagens 135:a.
Hästen vägrade
Men i stället för triumf blev det trubbel - och redan vid andra hindret, där Lambogini II vägrade. Ett distinkt kraftuttryck från ryttaren hjälpte för omförsöket men efter ett nedslag på åttonde bestämde han sig för att avbryta.
- Vi hade ju ingen chans att placera oss längre och då tyckte jag inte det var idé att fortsätta, säger Johansson.
Som för att understryka förväntningarna tillägger han:
- Vi har ju hoppat upp till 145 cm i andra sammanhang.
Det vanliga efter vägranden är att ryttarna snabbt tar på sig hela skulden. Så inte den här gången.
- Han (Lambogini II) är lite bekväm. Rider man honom inte hoppar han heller inte...
Ytterligare en rivning
Därmed har Johansson ändå indirekt tagit på sig en del av problemet. Klart är hur som helst att han gärna sett en annan avrundning - trots att helgen, inklusive ett pris som bästa ekipage i lätt-klasserna med åttaåringen Pan Tao efter andra plats över 115 och seger över 120 cm, totalt gått strålande. Han muttrar:
- Inte var det pricken över i:et, direkt...
Den slutklämmen tog i stället Erica Sjöström hand om. Piteåryttaren lotsade Lisel över 135-hindren som enda ekipage med bara ett nedslag och slapp därmed tidskonkurrensen med snabbare klubbkollegan Marie Viklund, också hon i utmärkt helgform men med ytterligare en rivning i klassen. På köpet plockade Sjöström hem priset som meetingbästa ekipage.
För Pia Kvickström och Helona, 90-succeekipaget NSD berättade om redan efter fredagens tävlingar, gav lördagen mersmak när man reparerade skadan efter 100-centimetershoppningen med tidsseger över 110 i konkurrens med ytterligare två felfria ekipage.
- Jag satsade allt - på att inte riva, det var ju första gången i 110, utbrister den förvånade ryttaren efter sin skrällseger.
"Nu åker vi hem"
Men sedan fick det vara bra med utmaningar för den här gången.
- Inget mer. Nu åker vi hem, skrattar Jokkmokksryttaren när hon packar ihop redan på lördagseftermiddagen.
Spelens samtidiga dressyrtävlingar gav tre dubbelsegrare - dels Dundrets Anneli Pettersson med hästarna Romanga och Carisma, dels Kirunaryttaren Helene Oskarsson med Carrera och slutligen Maria Eriksson, Kalixortens RK, med Vandolf och Totoola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om