En vinnande duo

Jokkmokksduon, 16-åriga ridskolehästen Helona och året yngre ryttaren Pia Kvickström blev första klassvinnare vid Bodens Ryttarspel igår.Felfria och snabbast i grundomgång och den direkt följande omhoppningen.- Andra gången jag tävlar med Helona. Vi vann i Jokkmokk också och hittills är vi obesegrade tillsammans, skojade en belåten Pia Kvickström.

Foto:

BODEN2008-06-07 06:00
Men någon fjärde raka blev det inte för Jokkmokkparet. Redan på första hindret i den följande 1-metersklassen blev det tvärstopp. Ett bedrägligt "lätt" hinder som fällde flera än Helona och och Pia.
Pia Kvickström var nog nöjd med sin dag och sin klasseger ändå och något fel på Helonas hoppförmåga var det inte.
- Hon kan säkert tävla över 1.30 men frågan är om jag kan det, sade Pia. Jag vet att hästen kan och det gäller för mig att jobba mig uppåt.
Jokkmokks Ridklubb härbärgerar runt 30 hästar, varav 10 - 15 av dem är ridskolehästar och resten privatägda. Det är inget fel på ridintresset heller. Möjligen skulle det vara att det bara är en kille som rider. Resten är tjejer, men ser det inte likadant ut i alla ridklubbar runt om i landet.
- Vårt ridhus är lika fint som det i Boden men mindre förstås, påpekade Pia Kvickström också.
Test direkt
Direkt efter de inledande klasserna fick även unghästarna en test över hinder. Av flera lovande förmågor fäste vi oss vid Kicki Appelqvists femåring Kokaburra. En välväxt och välmusklad valack som redan skaffat sig en god teknik över hindren. Kicki Appelqvist, som numera tävlar för "utbrytarföreningen" Bodens Sportryttare vet förstås hur man tar fram en bra hoppehäst.
- Jag vill ha fem felfria rundor över en meter av honom först. Sedan kan jag plocka upp honom succesivt.
Ryttarspelen i Boden pågår under tre dagar och ser i år runt 165 startande ekipage som gör cirka 375 starter. En tävling med tradition som hade sin premiär redan 1966. Något yngre är Bodens Ridklubb. I år kan man fira sitt 40-årsjubileum.
- Det var meningen att vi skulle göra det i samband med ryttarspelen men vi hann inte med. Ryttarspelen tog all planeringstid i anspråk, säger föreningens ordförande Katarina Larsson. Vi skjuter på firandet till hösten istället.
En som varit med under hela 40-årsperioden är Eva Sköld. Nu ryttarspelens överdomare.
- Från allra första början hade Bodens Fältrittklubb ridskola och stall vid I19s idrottsplats. Där hade man både ponny och stor häst, berättar hon.
Då var det i militär regi och efter det drev även Blå Stjärnan ridskola under en tid.
- Vi får inte heller glömma Bränna-Karins verksamhet, påpekar Eva Sköld. Bodens Ridklubb inledde sin verksamhet på S3 i sjukstallet och där var vi några år. Vi hade ryttarspel då också men det var militären som höll i det. Då hade vi förutom dressyr och hoppning även terränghoppning. Vid Aldersjön, minns Eva Sköld vidare.
Ungdomlig klubb
Bodens Ridklubb är en livaktig förening och kan liknas vid en ungdomsgård för framför allt tjejer. Det är också en förening som haft sina turbulenser under åren.
Senast var det ett gäng ryttare som hoppade av och bildade Bodens Sportryttare.
- Det blir väl lätt osämja när en förening drivs ideellt, tror Eva Sköld.
- Från årsskiftet har vi jobbat upp föreningen igen, säger Katarina Larsson. Vi skulle behöva en ungdomsledare också. Vi har inte råd men hoppas där kunna få hjälp av Bodens kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om