En försmak av framtiden

Var det två nya proffstränare på Peabtravet vi fick se igår?Det finns en hel del som tyder på det.Ari Kaarlenkaski vann V4-3 med Colin McKenzie - och söker boxar vid banan.Ingela Eriksson segrade med Edolles Malte i V5-3 och hoppas komma in på travskolan Wången i höst.- Jag blir gärna proffstränare på Peabtravet, instämde Ingela. Edolles Malte har en enorm kapacitet och är bara i början av sin karriär, berömde hon också.

Edolles Malte tog en säker seger för Ingela Eriksson i V5-3. Nu satsar Ingela på att bli proffstränare på Peabtravet.

Edolles Malte tog en säker seger för Ingela Eriksson i V5-3. Nu satsar Ingela på att bli proffstränare på Peabtravet.

Foto: Anders Hjortenklev

BODEN2011-06-18 06:00

Ingela Eriksson är dotter till tidigare bodenproffset och bergsåkerstränaren Lars I Eriksson. Lars I som nådde närmast exempellösa framgångar med sina kallblod Pålex K. och Rolex K. Derbyvinnare båda två.

Ingela, som har sex hästar i träning, bland annat kapabla varmblodet Ginala kan också ha en blivande kallblodskanon i femårige Edolles Malte. Som via mormors mor Lillskarpa finns på samma släktträd som pappa Lars I:s stjärnor.

Gårdagssegern tog Edolles Malte på ett ansträngninslöst sätt. Till ledningen efter halvvarvet för att sedan stanna kvar där. Men vägen har inte alltid varit självklar och spikrak för det talangfulla kallblodet.

- Han var mycket bra och lovande som treåring och en bit in på fyraårssäsongen, säger Ingela. Men sedan började det häxa. Han åtgärdades förstås och jag har tränat på med honom. Klart att han har givit mig många gråa hår men faktiskt ännu flera glädjestunder.

Andra raka segern för Edolles Malte kan bli flera i dagens form och författning.

- Segern i maj var litet tursam men varken han eller jag behöver skämmas för den. Nu hade jag bestämt mig för att köra hela vägen och han blev litet bekväm i ledningen till slut. Men det är ett snabbt kallblod jag har. Jag har kört 1.21 bitvis med honom så han kan flytta på sig.

Nästa uppgift för Edolles Malte blir ett femåringslopp i Bollnäs 5 juli om Ingela Eriksson får bestämma. Förstapriset där är hela 150 000 kronor.

Att 50-årige Ari Kaarlenkaski blir tränare på Peabtravet är nog ganska sannolikt. Han har en bakgrund som tränare i Österrike under flera år men har också varit tränare på Gävletravet och på Axevalla. I början av året spekulerades det om Kaalenkaski skulle bli försteman vid Petri Salmelas planerade filial utanför Vermo i Helsingfors men nu söker han som sagt boxar på Peabtravet. Igår tog han en närmast överlägsen spurtseger med Salmelas Colin McKenzie i V4-3. Samma segerrecept använde han också vid segern med hästen på Solvalla i början av maj.

- Den här hästen är verkligen bra, tyckte Ari om sin vinnare. Det är också möjligt att jag blir tränare i Boden men det är en lång bit dit.

Gårdagens lunchtrav följdes av en V5-omgång som innehöll ett montélopp. Där segrade sjuåriga Loritz Ruda, skickligt riden av Ulrika Westerberg. Ulrika lät sin häst avancera varvet kvar när hästarna framför började stumna efter den hårda öppningen.

- Jag hade kunnat ligga kvar en bit till men jag såg att hästarna framför började bli trötta, sade Ulrika som också vinner ett och annat lopp som kusk.

- Men monté är så mycket roligare. Jag är så kort så jag får en bättre överblick när jag rider.

I dag arrangerar Peabtravet sin största tävlingsdag någonsin, med V75 och med Norrbottens Stora Pris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om