En amatör i mästarklass

Kenneth Enbom och åttaårige Nimbus Nick är Peabtravets representanter vid Amatör SM-finalerna på Sundbyholm utanför Eskilstuna den 12 augusti.Kenneth lotsade in den amatörtränade valacken till en klar och överraskande seger i gårdagens uttagningslopp på Peabtravet.En fin prestation efter tidig ledning.- Jag är förvånad över att ingen kunde svara ut oss från start, sade Kenneth. Sedan kunde jag hålla ett hyfsat tempo i ledningen och Nimbus Nick kändes väldigt fin hela vägen.

Kenneth Enbopm får äntligen köra sin final i amatör-SM, efter att ha vunnit uttagningsloppet på Peabtravet med Nimbus Nick (undre bilden).

Kenneth Enbopm får äntligen köra sin final i amatör-SM, efter att ha vunnit uttagningsloppet på Peabtravet med Nimbus Nick (undre bilden).

Foto: Anders Hjortenklev

BODEN2011-07-15 06:00

Kenneth Enbom hör till Peabtravets rutinerade amatörer och just nu är egentränade och kapabla stoet Avoine den häst han firar en hel del framgångar med. Amatör-SM uttagningar har han också varit med i tidigare.

- Jodå flera gånger men det här är första gången jag vinner loppet.

Några körorder fick aldrig Kenneth av Nimbus Nicks tränare och det behövde han inte heller.

- Nej. Inte när hästen är i en så här fin form. Han var kanonfin att köra och behåller Nimbus Nick den här formen så går vi till en final i Amatör SM i augusti, ansåg Kenneth Enbom också.

Mot det finns inget att säga. Nimbus Nick, "som är okomplicerad och lätt att ha att göra med, tycker att det är kul att springa igen", påpekade delägaren Irma Lidström.

Sjätte segern
Nimbus Nick tog nu sin karriärs sjätte seger och har bland sina meriter en andraplats i ett V75-lopp på Peabtravet 2008. Då var han i träning hos Jesper R Nilsson. Efter en sejour söderut är hästen tillbaka på Peabtravet. Leasas och tränas av amatörerna Irma Lidström och Kjell Wikstrand.

Eftermiddagens V5-omgång inleddes med en kassaskåpssäker seger för talangen French Target. En treåring som nu gjorde sin andra start. Inledde karriären i Skellefteå i början av månaden och vann då ohotad efter ledning från start till mål. Ett scenario French Target och kusken Petter Lundberg upprepade nu. "Spets och slut" som det heter med sportens eget vokabulär. Sedan Petter fått styra och ställa i ledningen till halvvarvet kvar kunde ingen gå i närkamp med den amatörtränade treåringen över upploppet och Petter såg belåten ut när han passerade mållinjen.

- Vi fick ledningen väldigt enkelt, sad Petter. Jag behövde bara köra till från sista sväng. Den här hästen har gjort allt rätt så här långt och det är en stor talang. Han vill både springa och vara först.

Bortglömd segrare
Till eftermiddagens begivenheter hörde också traditionella "Lions-loppet". Ett lopp som knappt men säkert vanns av litet "bortglömda" tioåringen Crowns Diamond. Som från tillägg närmast sluggade ner jätteoutsidernh Michelle Perry. Crowns Diamond kördes och tränas av hemmaproffset Jaakko Alamäki.

- Vi fick en lämplig position i andra utvändigt och 300 kvar fick jag upp hoppet men jag ville inte ha ledningen för tidigt. Formen är i stigande hos hästen men det var förstås inte det vassaste motståndet han mötte nu.

Inte heller vinnaren av V5-2, Kismet F.H. körd av umåkerlärlingen Malin Viklund, som jobbar hos Akseli Lahtinen sedan ett halvår tillbaka, hörde till de lätthittade igår.

- Vi hade ett iskallt läge men han fick det lopp han skall ha. 500 kvar började jag tro på seger då jag såg att de andra inte hade så mycket kvar. Det var länge sedan Kismet F.H. vann men han har gjort bra lopp en längre tid så helt överraskad är jag inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om