Emil Kilrud är Bodens nya superlöfte

Emil Kilrud, I19 IF, blev tvåa på junior SM. Han är en enorm talang och har också viljan. Det är en sällsynt , men viktig kombination, enligt tränaren som bedömer det fullt möjligt att Emil når sina drömmars mål - att vinna SM och bli proffsboxare.

Emil Kilrud har tränat upp sin slagstyrka.

Emil Kilrud har tränat upp sin slagstyrka.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-02-06 07:00

Emil Kilrud är 17 år och går andra året på bygg- och anläggning vid Björknäsgymnasiet. Tidigare spelade han fotboll. En dag följde han med några kompisar till boxningsträningen och fastnade bokstavligt talat för sporten.

– Jag tyckte det var skitkul. Mitt långsiktiga mål är att bli proffs, men kortsiktigt är det att vinna senior SM.

Han tävlade i viktklassen 64 kilo, men har gått upp till 69. P-O "Poppen" Persson tränar Emil Kilrud för tredje säsongen.

– Han är extremt duktig. Generellt säger man att den som vinner häften av sina första tio-15 matcher är duktig.

Emil Kilrud har vunnit 13 av 16.

– Han är en enorm talang, men vilja slår alltid talang. Emil har viljan också och det är en sällsynt kombination. Han har ett otroligt sug och ett väldigt driv framåt. Han vill hela tiden ha något att tänka och träna på för att utvecklas. Han tränar enormt mycket och har tränat som en senior från andra säsongen med extremt hård sommarträning. Han brinner fullt ut för det här och är enormt skicklig, säger "Poppen" Persson.

Man är ensam i boxning och man är ensam i ringen. Som boxare är man väldigt utsatt. Det är en tuff sport. Därför bedömer hans tränare att det har stor betydelse att det är flera i klubben som tävlar.

– Emil har haft bra draghjälp av folk runt omkring.

Före jul tog han silver på junior SM. Målsättningen var att ta guld i junior-SM nästa år. Nu ser det dock ut som att Emil Kilrud kan bli snuvad på den möjligheten på grund av att man internationellt gjort om regeln för vilken ålder man blir senior. Från och med i år blir man senior det år man fyller 18 år. Tidigare var det när man fyller 19.

– Det har inte godkänt än i Sverige, men det kommer att bli det snart, säger "Poppen" Persson, som utgår ifrån att Emil Kilrud kommer att bli svensk seniormästare om några år.

– Om han sedan vill bli proffs eller satsa på ett OS som amatör så är det är fullt möjligt.

Det var när Emil Kilrud började med matchboxning som han insåg att han är bra. Det gav honom motivation att satsa mer och högre. Han tränar fem-sex gånger i veckan. Det krävs ganska mycket att gå upp i en ring med publik. Han berättar om spänningen och nervositeten före match. Tankarna kretsar kring den egna prestationen.

Ibland får han en smäll och det gör ont, men det är inte det som oroar honom. I stället kommer tankarna på att han kan förlora matchen och en förlust svider mer.

– Jag står inte och tänker på smärtan utan på att jag måste ta poäng.

Tänker ni som tävlar på den allvarliga skaderisken?

– Det har väl hänt att jag fått någon lättare hjärnskakning. Det är ingenting som jag oroar mig för, utan man försöker gör det man kan för att man inte ska få skador.

Boxningen är en allsidig sport. Emil Kilrud förklarar att balans är en stor del i boxningen. Bra balans är viktigt för slagstyrka och hur man kan skydda sig. Han ser sitt försvar som sin viktigaste egenskap. Emil har också byggt upp sin slagstyrka och slår mycket hårdare nu än före sommaren.

– Jag lägger ned väldigt mycket tid på boxning och kommer fortsätta att göra det. Jag vill bli så duktig som jag kan bli inom sporten. Som det är nu blir jag bättre och bättre.

Det är hans drivkraft.

Före SM tränade han två till tre pass om dagen och gick upp klockan 6 för att få in ett pass före skolan. Han körde säck i garaget, tränade styrka och teknik.

Hur mycket kan man träna upp sin teknik?

– Proffsboxarna som är bäst i världen kör grundteknik på sina pass. Så det är något man kan slipa på hur länge som helst i princip, svarar Emil Kilrud.

Emil Kilrud

Emil Kilrud har gått 16 matcher och har förlorat tre av dem. Två av dem mot den finske mästaren och han var dessutom tyngre än Emil när de möttes. Sedan har han förlorat mot en svensk, som blev svensk mästare och dessutom hade två svenska mästerskap sedan tidigare samt en OS-satsning.

Bodensaren Emil Kilrud gick SM-final mot Billy Liljekvist, Göteborg, före jul. Liljekvist möte en jobbig och tjurig kille, som orädd klev in i ringen. Emil arbetade bra på distans och gav allt även i närkamperna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om