Den stora saknaden Wallin lämnar sommaren - och öppnar för fler säsonger i NHL

Det är med blandade känslor Niclas Wallin, 34, åker till sin tionde säsong i National Hockey League.- Det ska bli kul att köra igång igen. Men jag kommer att sakna den svenska sommaren.

Niclas Wallin hemma i Kusön utanför Boden. Där trivs han. Men nu är det NHL som väntar. I morse flög Niclas till Amerika för att snart inleda sin tionde säsong.

Niclas Wallin hemma i Kusön utanför Boden. Där trivs han. Men nu är det NHL som väntar. I morse flög Niclas till Amerika för att snart inleda sin tionde säsong.

Foto: leif hammarström

BODEN2009-08-20 06:00
NSD träffar Niclas hemma i Kusön, en knapp mil norr om Boden, där han brukar bo på somrarna. Augustisolen värmer fortfarande, det är grönt och idylliskt.
- Jag tycker det är vackert och det är ännu många fina dagar kvar. Jag trivs med naturen.
Vad har du gjort i sommar?
- Fjällvandrat, tränat, åkt motorcykel med brorsan till Västervik, fiskat, åkt båt, umgåtts med familjen, byggt en bastu åt svärfar och skött markservicen när Louise jobbat. Sommaren har varit bra, men lite stressig eftersom vi varit hemma kortare tid än vanligt.
I morse satte sig Niclas med hustru Louise och familjens tre barn på planet till Arlanda för vidarebefordran till New York och Raleigh.
Niclas, som har rötterna i Bodens IK, går in på sista säsongen i ett fyraårskontrakt, men om det blir den sista i NHL vet han inte.
- Det jag däremot vet är att det blir den längsta säsongen. På grund av OS blir det ett längre uppehåll och därmed blir också säsongen längre.
Drömmer du om OS?
- Nja, det finns så många backar som går före mig. Titta bara vad som finns i NHL. Sedan finns det säkert någon som kommer att sticka upp.
- Nej, det blir svårt att ta en plats. Tror inte det blir så många förändringar från OS-laget 2006.
- Men det ska bli intressant att titta på OS och jag hoppas Sverige kan knäppa kanadensarna på näsan. De är kaxiga, men det har de å andra sidan anledning att vara.
Sista året på det nuvarande kontraktet alltså. Vad som händer i framtiden vill Niclas inte spekulera så mycket i.
Men han säger i alla fall att den kommande säsongen inte nödvändigtvis behöver bli den sista i Nordamerika.
- Någon gång kommer vi att flytta hem. Vi har redan hittat en tomt i Unbyn. Men när det blir är osäkert. Vi har inte bråttom och ska ta oss en rejäl funderare efter säsongen.
- Jag trivs därborta, inte tal om annat. Samtidigt kan jag ha hemlängtan. Barnen blir också äldre och det känns tufft att inte kunna ägna mera tid åt dem. Under säsongen blir det knappt någon tid alls.
Barnen är Linn, 13, Markus, 10 och Alexander, 8. Alla tre går i amerikansk skola.
- Det fungerar utmärkt. Skolorna är bra.
I mitten av nästa månad inleder Niclas träningscampen med Carolina Hurricanes och redan den 2 oktober börjar ligan, Philadelphia hemma.
Carolina var ett av ligans utropstecken förra säsongen. Efter att ha missat slutspelet två år i rad efter segern 2006 gick laget till semifinal i vilken man föll mot blivande mästarna Pittsburgh.
- Vi gjorde en bra säsong. Det finns inte så mycket att klaga på. Den kommande säsongen blir spännande. Vi har ett intressant lag och har satt lite press på oss själva efter resultaten senast.
Niclas är också nöjd med sin egen säsong. Han spelade 82 matcher, gjorde två mål och var utvisad 46 minuter.
Ett avslitet ledband i ena foten störde honom, men nu känner han sig fräsch och redo för ännu en säsong i den tuffaste hockeyligan.
- Jag har gjort två pass på is med Boden i veckan. Det var kul. Laget är ungt och det var fart och fläkt över träningen.
Till sist: kan det bli aktuellt med spel i Luleå i framtiden?
- Jag har bra kontakt med klubben, men vi har inte pratat framtid. Den diskussionen får vi ta när den dagen kommer.
- Men ska jag spela i elitserien blir det i Luleå. Jag kommer inte att flytta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om