Den envisa skadan
David Andersson, 20, i Sävast AIF är en av norrbottniska fotbollsspelare, som blivit ljumsskadad den här säsongen.- Ljumskskadorna tenderar att öka, säger Fredrik Claesson, sjukgymnast i Bodens BK och vid Winternet i Boden.
Fredrik Claeson gnuggar ljumskskadade Sävastspelaren David Andersson.
Foto: leif hammarström
- Jag skulle springa mot målvakten. Då högg det till och gjorde ont i höftkulan. Det var så jag fick skadan.
Senare fick han en ny smäll på samma ställe och tog då kontakt med Winternet och Fredrik Claeson.
- Det gäller att jobba med ledrörligheten och jag upplevde att Davids höft var nog så rörlig. Man måste söka felet och vi hittade felet i ryggen, i nedre delen av bröstryggen, säger Claeson.
Svåra rehabövningar
David fick ett program med rehabövningar, som han körde under två veckor och han säger att det har gått bra att komma tillbaka.
- Rehabövningarna var inte jobbiga, däremot svåra, säger han.
Fredrik säger vidare:
- Man måste också identifiera felet. Spelaren ska få en chans att tillgodogöra sig den träning jag vill att han ska kunna ta till sig.
Claeson pekar på tre viktiga faktorer för att en spelare ska undvika ljumskbesvär:
4 Bra rörlighet.
4 Bålstabilitet.
4 Höftstyrka.
De två sistnämnda punkterna ingick också i Davids rehabövningar.
En undersökning visar att lag på Champions League-nivå, till exempel Manchester United och Barcelona, drabbas av i snitt sju ljumskskador per år. På lägre nivå är det något mer.
- I BBK har vi, peppar, peppar, inte drabbats av någon ljumskskada den här säsongen, säger Fredrik.
Det är den vanligaste belastningsskadan tillsammans med bristningar på baksidan av låret.
Fredrik är ansvarig för mottagning och rörelseanalyslaboratoriet vid Winternet och gör en studie om just ljumskbesvär.
"Trångt i höftleden"
Han tittar bland annat på höftledsvinkeln och omkringliggande leders betydelse för utvecklandet av ljumskbesvär och rörelseanalys och utvecklandet av preventiva metoder för besvären.
- En av orsakerna till ljumskbesvär är att det blir för trångt i höftleden. Man talar om inklämningssyndrom och diagnosen inklämning har blivit allt vanligare det senaste årtiondet, säger han.
Två typer av inklämningssyndrom beskrivs vilka troligen orsakas av någon förändring i området runt höftleden. Inklämning kallas det när dessa förändringar upptar en del av den plats som krävs för att höftleden ska kunna utföra vissa rörelser.
Inte bara en fotbollsskada
Exempelvis som vid fotboll, men sannolikt även vid andra aktiviteter med stora krav på höftledsfunktion.
- Jag tycker man kan säga att det även finns en tredje typ av inklämning - kalla det funktionell inklämning - där höftleden tvingas kompensera med ökad rörlighetsuttag då övriga leder inte kan möta det rörelsekrav som ställs på dem.
- Det är därför man kan tvingas söka orsaken till besvären i de närliggande områdena. När man säkerställt att det finns tillräcklig funktion kan man förvänta sig att också träningen får effekt, såsom var fallet med David.
Ljumskbesvär kan också leda till artros (ledsvikt).
- Det är sannolikt att ljumskbesvär av den här typen är en av orsakerna till varför elitidrottare oftare än andra drabbas av artros. Artros inebär att ledbrosket tappar sin funktion säger Fredrik Claeson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!