De tror på medaljer

Boden har inga aktiva i skidskytte-VM i Sydkorea, men kommer ändå att synas. Tre bodensare finns på plats:4 Staffan Eklund, förbundskapten.4 Johan Wåhlström, chefsvallare.4 Kalle Grenemark, expertkommentator i TV.- Det kommer att bli ett speciellt VM, säger Johan.

Boden har tre man på VM i skidskytte och alla tror på svensk medalj. Fr v: Johan Wåhlström, vallachef, Staffan Eklund, förbundskapten och Kalle Grenemark, expertkommentator i TV.

Boden har tre man på VM i skidskytte och alla tror på svensk medalj. Fr v: Johan Wåhlström, vallachef, Staffan Eklund, förbundskapten och Kalle Grenemark, expertkommentator i TV.

Foto: leif hammarström

BODEN2009-02-13 06:00
Wåhlström vet vad som väntar. Han fanns på plats i Peyong Chang under för-VM ifjol och säger sig inte ha upplevt något liknande.
Skidskytteanläggningen är uppbyggd på sand och lera. 90 procent är konstsnö och resten består av sand.
- Det stora problemet är om det börjar blåsa. Då kommer det sand i spåren och alla förstår vad det innebär.
Flera timmars jobb med skidorna kan raseras på tio sekunder...
- Men det är inget vi kan gardera oss mot. Jag tror ändå det kommer att bli ett rättvist VM.
Liksom tidigare har Johan och hans kolleger en nyckelroll. Fungerar det inte med material, utrustning och vallning blir det inga resultat.
- Då spelar ingen roll hur vältränad eller i vilken form den aktive är. Det är en lång kedja som hör ihop och ska fungera. Men vi hör till de bästa på materialsidan och har duktiga vallare, säger Staffan Eklund.
Förbundskaptenen kan se tillbaka på en utmärkt första del av säsongen. Men han har varit med för länge för att bygga drömslott.
- Tar vi en medalj är jag nöjd. Men vi har kapacitet för att ta fler.
Facit säger bland annat följande:
4 En seger och fem pallplatser för Helena Jonsson.
4 En seger och två pallplatser för Björn Ferry.
4 Två pallplatser för Carl-Johan Bergman.
4 Två pallplatser i stafett, en på vardera herrar och damer.
- Så bra har vi aldrig varit. Tittar man på rankingen så ligger alla tre bland de sex bästa. Vi har också haft ett par fjärdeplatser.
Tror på Olofsson
Förhoppningarna ligger i första hand på Jonsson, Ferry och Bergman, men Staffan hoppas också mycket på Anna-Carin Olofsson.
- Det är bara en tidsfråga innan hon tar en plats i toppen. Skjuter hon lite bättre är hon där.
Vilken gren tror du mest på?
- Jag säger mixedstafetten.
Kalle Grenemark var tidigare den ene av två förbundskaptener och kollega till Eklund. Numera är han uppskattad och kunnig expertkommentator.
Han är imponerad av svenskarnas insatser så här långt.
- De har egentligen gjort fantastiska resultat. Sverige skördar frukterna av ett hårt jobb som påbörjades för länge sedan. Nu handlar det om gyllene år som jag hoppas att förbundet kan ta till vara på ett bra sätt.
Hur många medaljer tror du på?
- Tre. Mixedstafetten, ytterligare en stafett sam Helena, Björn eller Carl-Johan individuellt. Men det blir tufft. Konkurrensen är hårdare i år.
Hur är det att vara kommentator?
- Skikul. Men man måste komma ihåg att vara objektiv och glömma att man varit en i gänget. Ibland har jag fått pekpinnar från cheferna.
VM avgörs den 14-22 februari och inleds med damernas sprint i morgon, lördag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om