Boxnings-VM blev kort för "Boden-Löma"

Karriären började i Boden och i veckan har Leon Chartoi, 21, gjort VM-debut i boxning.- Mitt stora mål är att bli världsmästare som proffs, säger han.

Leon Chartoi - han hette tidigare Löma Ahmadov - tillsammans med sina gamla tränare i I 19: "Poppen" Persson (t v) och Stefan Eriksson.

Leon Chartoi - han hette tidigare Löma Ahmadov - tillsammans med sina gamla tränare i I 19: "Poppen" Persson (t v) och Stefan Eriksson.

Foto: leif hammarström

BODEN2009-09-04 06:00
Leon hette tidigare Löma Ahmadov och han kom till Boden som flykting från Tjetjenien 2001. Boxningsintresset hade han med sig och Leon började träna med I 19:s IF.
Efter tre år flyttade familjen till Västerås och numera bor Leon i Stockholm och tävlar för Djurgårdens IF.
Karriären har hela tiden gått uppåt och Leon är idag etablerad i landslaget.
- Det känns roligt med VM. Det är mitt första internationella mästerskap överhuvudtaget.
"Inte överraskad"
Meriterna berättar bland annat om SM-guld såväl som junior och senior. Han har också vunnit silver i nordiska mästerskapen.
Överraskad att du blev uttagen till VM?
- Nej, faktiskt inte. Jag har varit med på alla föreberedelser, som VM-laget haft innan VM och jag tycker jag gjort bra ifrån mig på allt. Så visst förväntade jag mig att få åka.
Leon har varit med på flera träningsläger utomlands och tränat mot tufft internationellt motstånd. Till exempel stora nationer som Kuba, Frankrike och Tyskland.
- Sista lägret hade vi Frankrike och det var tio dagar långt. 15 länder deltog så det fanns gott om sparring. Formen känns bra.
Mästerskapen avgörs i Milano och Leon boxades i 69-kilosklassen. VM-debuten blev dock inget att minnas. Han mötte Shelesyuk Tara från Ukraina på torsdagskvällen och förlorade med 3-10.
Leon lär dock komma tillbaka. Han betraktas som en av de stora talangerna i svensk boxning, har alltid satsat hårt och numera boxas han på heltid.
Han tog studenten i våras, men säger att istället för att plugga vidare valde han att satsa på VM.
- Utbildningen är ändå jätteviktig för mig så jag ska nog börja läsa igen och satsa på boxningen samtidigt. Det kan bli svårt, men inget är lätt här i livet.
Samtidigt avslöjar Leon att hans stora dröm är att bli världsmästare, som proffs.
- Det är på en VM-titel jag siktar. När jag är klar med min amatörkarriär tänker jag blir proffs. Jag vill kunna försörja mig på boxningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om