Boden - stjärnans självklara val

Stig H Johansson har inga hästar till start i Boden.
Ändå var det självklart för Erik Adielsson att gå emot sina principer - och åka de dryga 100 milen till Norrbotten.
I en stor intervju med NSD berättar en av Sveriges absolut främsta kuskar om det nya livet som familjefar, kärleken till Peabtravet och hästen som kan bli en stor skräll i kväll.
- V75-tävlingarna i Boden är alltid något man ser fram emot lite extra, säger 37-åringen.

Tid för eftertanke. Adielsson tar igen sig mellan två lopp.

Tid för eftertanke. Adielsson tar igen sig mellan två lopp.

Foto: Anders Hjortenklev

BODEN2012-06-16 06:00

För ett par dagar sedan satt Erik Adielsson och planerade sitt veckoslut.

På twitter skrev han bland annat: "Sitter och googlar hur man hittar till Arvika".

För det är i Värmland, som den 37-årige stjärnkusken inleder sin helg.

Knappt ett dygn senare blir det start i Boden, och på söndags avslutas helgen på hemmabanan Solvalla.

För en vanlig Svensson låter det som en minst sagt hektiskt helg.

För Erik Adielsson är det mer eller mindre vardag.

- Jag är ju ganska van. Och man har blivit bättre på att hantera allt resande med åren. Men den här gången blir det ju lite meckigt. Det är svårtjobbat med reguljärflyg och fick inte ihop till ett eget flyg den här gången. Då blir det lite hektiskt. Men det kommer att fungera om allt går som det ska, säger Adielsson, som sedan flera år tillbaka är förstekusk hos legendaren Stig H Johansson.

Men när anmälningarna till V75-loppen i Boden blev klara i söndags stod det klart att Johansson inte hade några hästar till start.

Ändå tvekade aldrig Adielsson på att ändå åka till Norrbotten - trots att det egentligen går emot hans principer.

- Jag kör ju nästan bara när Stig anmäler. Det är väldigt sällan som jag kör andra hästar. Det är kanske högst fem gånger per år som jag kör om Stig inte har anmält.

Men så har den 37-årige skåningen, som numera har Solvalla som hemmabana, en speciell relation till travbanan i Boden.

- Det har lite med att göra att det har varit så fantastiskt trevligt däruppe tidigare år. Ibland när man är i valet och kvalet är det just sådana saker som fäller avgörandet. Det har varit en fantastiskt trevlig V75 dag i Boden under flera år. Både jag och alla de andra aktiva blir alltid väldigt väl omhändertagna när vi kommer upp dit. Det är alltid en folkfest, säger han och fortsätter:

- Det är klart att det blir en annorlunda upplevelse att köra tävlingarna på kvällen.

Och historiskt sett har kombinationen Erik Adielsson och Peabtravet också varit en ganska lyckad kombination.

- Just det, jag vann ju med Digger Crown i storloppet 2007. Och jag blev väl tvåa eller trea i loppet i fjol. Det har gått bra tidigare när jag har kört i Boden, så jag hoppas att det gör det igen, konstaterar han.

I Norrbottens Stora Pris sitter han i år upp bakom Timo Nurmos-tränade Express Type.

Och det är en häst som Adielsson tror på.

- Det är en bra häst. Han vann Derbyt i Finland och har dessutom fått ett fint läge nu. Det finns ju ett par andra hästar som får ses som större favoriter. Men han är absolut en ritigt kul outsider, säger Adielsson.

Hur ser du på övriga hästar som du ska köra på V75?

- Jag har faktiskt inte hunnit titta så mycket på det och det är många av hästarna som inte känner igen. Så de är lite svårbedömda för mig.

Men det är väl kanske lite tjusningen också när man är en så kallad catchdriver som du?

- Det är sant. Fast jag är väl kanske inte mallen av en catchdriver på samma sätt som jag var tidigare, säger han.

För sedan han började köra för Stig H Johansson har det blivit färre starter. En titt i statistiken från de fura senaste åren visar att Adielsson har kört nästan 100 färre lopp per år än tidigare.

Och det är ingen slump.

- Det är ett klart medvetet val av mig. Jag har dragit ner antalet starter. Jag har ju fått två små barn och vill och försöker vara hemma så mycket som möjligt med dem. Är det något speciellt, som nu i Boden, då åker jag, absolut. Men jag kör inte lika ofta vardagstävlingarna.

Är det till och med skönt att dra ner på antalet starter?

- Ja, för mig är det oerhört skönt. Jag firar 20-årsjubileum som kusk i år och jag har ju haft de säsongerna där jag kör 2000 lopp per år. Det är inget som jag vill göra nu. Jag har full respekt för de som gör det, men det är inget som passar mig längre.

Inom andra yrken pratar man ofta om utbrändhet. Är det vanligt inom travsporten också?

- Ja det tror jag. Själva loppen i sig betyder inte så mycket. Rent loppmässigt hade vi lätt kunnat köra 5000 lopp om året. Men det är ju allt det andra som tar. Att ligga och köra mellan banorna och att aldrig vara hemma sliter rätt mycket. Hade vi bara tävlat på Solvalla hade det inte varit några problem att köra 3000 lopp om året, säger Adielsson och fortsätter:

- Jag körde 11 000 mil något år. Det är ingenting jämfört med en kusk som exempelvis Ulf Ohlsson som kör betydligt mer än så. Men jag trivs inte med det längre. Så länge jag fortsätter att köra in relativt mycket pengar har jag också möjligheten att köra färre lopp.

Kan det också innebära att man blir en bättre kust om man kör färre lopp?

- För mig är det så. Sedan tror jag att vissa håller uppe skärpan bättre ju fler lopp de kör. Men jag är inte lika bra om jag tävlar för mycket, säger Adielsson, som trots mindre antal stater ändå har en hög segerprocent.

- Det har varit ett bra år. Jag kör inte in lika mycket pengar som de som kör allra mest. Men jag har fortfarande ett av de högsta snitten i landet när det gäller inköra pengar per lopp. Det är positivt och det vill jag fortsätta att ha.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om