Blombäcks karriär har gått i raketfart

För fyra år sedan spelade han med Hedens IF i division IV. Sedan blev det division III och division II och nu har Björn Blombäck, 21, tränat med nya allsvenskarna Mjällby AIF.Det handlar om en raketkarriär för den lovande mittbacken från Bodens BK.- Visst har det gått fort. Kanske lite för fort, säger han.

Björn Blombäck har tränat med allsvenska Mjällby. Men det ser ut som om att han ska fortsätta i BBK minst en säsong till.

Björn Blombäck har tränat med allsvenska Mjällby. Men det ser ut som om att han ska fortsätta i BBK minst en säsong till.

Foto: simon eliasson

BODEN2009-10-20 06:00
Det var i slutet av förra veckan som Björn tränade med superettans suveräna seriesegrare. Han gjorde tre träningspass och avslutade med att se matchen mot Falkenberg.
- Mjällby är en familjär klubb och jag blev väl omhändertagen. Jag tycker också att det gick bra på träningarna.
Vilket var den stora skillnaden?
- Tempot. Sedan fanns det spelare som man såg hade spelat i en högre serie och var väldigt skickliga individuellt.
Mjällbyledningen var också belåten med vad den fick se av BBK-aren. Tränaren Peter Swärdh säger till NSD:
"Spelskicklig"
- Den uppfattning jag fick av Björn stämmer bra överens med den bild jag fått beskriven av honom tidigare. Han är spelskicklig, bra passningsspelare och duktig på att sätta igång spelet.
- Dessutom är Björn lite av en ledargestalt och vi ser en klar potential i honom. Men ännu är han givetvis inte av allsvensk klass.
Swärdh säger vidare att Mjällby ska följa honom även i fortsättningen och att det optimala vore att han spelade ytterligare en säsong med BBK. Det är Björn själv också inne på.
- Mjällby vill värva spelare som går direkt in i startelvan och jag hade inga förhoppningar om att få något kontrakt. Det känns rätt att spela vidare i BBK, säger han.
Det var BBK-tränaren Christian Samuelsson som plockade Björn från Heden till Sävast AIF och division III till säsongen 2007. När "Kisse" efter två säsonger gick till BBK tog han med sig Björn.
Omskolad till mittback
Samtidigt som Blombäck värvades från Heden skolade "Kisse" om honom från mittfältare/forward till mittback. Det har blivit en fullträff. I år har Björn bildat division II:s bästa mitbackspar tillsammans med Peter Sedunov.
- Jag har "Kisse" att tacka för mycket. Han såg något hos mig som fick honom att placera mig i en ny position.
BBK-tränaren ser för övrigt bara positivt på att Björn uppmärksammats av Mjällby.
- Det är PR för honom, det är PR för BBK. Björn har gjort det bra och det finns stor potential i honom.
Apropå BBK så jobbar man vidare med den befintliga truppen. Några nya spelare är inte aktuella för dagen.
Men "Kisse" medger att man sneglar lite mot Alvik sedan laget åkt ur division II.
- Alvik har unga och intressanta spelare. Men skulle det bli aktuellt med någon övergång kommer vi i första hand att kontakta klubben. Samtidigt vill jag säga att jag tycker det var oerhört tråkigt att Alvik ramlade ur tvåan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om