BHF kan bli klart för playoff i kväll

Det är 15 år sedan Bodens IK ruskade om hockey-Sverige och sånär hade tagit sig till elitserien - det fattades ett mål.Ikväll kan Bodens HF säkra en plats i Play off i jakten på allsvenskan.- Det är grymt svårt att ta sig tillbaka, säger Björn Samuelsson, kanslichef.

- Vi måste få utveckla våra talanger, säger Björn Samuelsson, kanslichef i Bodens HF och en av de som känner Bodens ishockey bäst.

- Vi måste få utveckla våra talanger, säger Björn Samuelsson, kanslichef i Bodens HF och en av de som känner Bodens ishockey bäst.

Foto: leif hammarström

BODEN2009-02-11 06:00
Få känner ishockeyn i Boden bättre än Samuelsson. Han var lagledare redan på 70-talet och har följt sporten på nära håll i alla år.
Idag jobbar han som kanslichef hos Bodens HF. Tidigare hade han samma uppgift i BIK.
Lokalerna och ishallen är desamma, men förutsättningarna annorlunda. BHF har knappa resurser att jobba med och avståndet till allsvenskan är milslångt.
- Vi får inte utveckla våra talanger. Det är grundproblemet, säger Björn, som vill betona att åsikterna är hans egna, inte klubbens.
Bodens ishockey har i alla tider fostrat duktiga spelare och gör det fortfarande. Men numera är det inte alls givet att man får utveckla och göra dem till A-lagsspelare.
Naturligt att släppa spelare
- Storebror har en annan uppfattning. De stora klubbarna handplockar talangerna redan i 13-14-årsåldern och vi kan inte göra något. Vi har bara att acceptera det som händer.
Samuelsson ser det som nödvändigt att klubbar som Boden får behålla talangerna så länge som möjligt för att kunna skapa slagkraftiga representationslag.
- Visst är det naturligt för oss att släppa våra två största talanger till Luleå. Men Skellefteå finns också med i bilden.
Samuelsson säger samtidigt att han har förståelse för att spelarna faller för locktoner från elitklubbarna istället för att stanna ytterligare något år i moderklubben.
- Det är svårt stå emot och fullt mänskligt. Inte blir de lättare när föräldrarna blir inbjudna av klubbarna och sedan tycker att sonen ska byta klubb.
Kan bli klart redan i kväll
Storklubbarna erbjuder också lukrativa kontrakt medan spelarna i Boden får nöja sig med klubbor, utrustning och träningsbidrag.
- Det handlar om skilda världar. Vi kan bara kämpa på varsitt håll.
Boden och Luleå har i många år haft en form av samarbete. I slutet av 80-talet kom spelare som Olov Modig, Lars-Göran Niemi och Erik Stålnacke till Boden och i dagens lag finns flera spelare med rötterna i elitserieklubben.
- Jag skulle gärna utöka samarbetet med Luleå. Det borde vara naturliga övergångar för spelare som inte räcker till i elitserien. Problemet är att det är en fri marknad. Alla har agenter.
- Vi får i första hand titta på närområdet. Det är det enda vi har råd med.
Ikväll tar Boden emot Kalix i Björknäshallen. Blir det seger samtidigt som Clemens förlorar mot Lycksele är platsen i Play off klar - i annat fall väntar en avgörande match i Kopparhallen till helgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om