Bäst i Boden - då förlänger Lahtinen gärna sin segersvit

Förra tävlingsdagen på Peabtravet slutade med tre segrar.På lördag lär det inte gå lika lätt för Akseli Lahtinen.- Men för oss som kör är det en riktigt kul tävlingshelg, säger 38-årigen som leder kuskligan i Boden efter halva säsongen.

Proffstränaren och kusken Akseli Lahtinen leder kuskligan på Bodentravet efter halva tävlingsåret. Och det är en statistik som han gärna förlänger i helgen. Åven om han inser att konkurrensen ärr hård.

Proffstränaren och kusken Akseli Lahtinen leder kuskligan på Bodentravet efter halva tävlingsåret. Och det är en statistik som han gärna förlänger i helgen. Åven om han inser att konkurrensen ärr hård.

Foto: Erik Åström/Västerbotte

BODEN2012-06-14 06:00

När NSD når den finske proffstränaren och proffskusken har han precis avslutat kvällens träningspass på rullskidor utanför Umeå.

För det är Umåker som är Akseli Lahtinens hemmabana sedan han flyttade en del av sin verksamhet till Sverige för två år sedan.

Och flytten över Bottenviken är inget han ångrar

- Det har varit en bra tid så här långt. Vi har även lyckats få lite svenska kunder nu också och jag tycker det börjar rulla på bra, säger Lahtinen, som också har fått en bra start på 2012.

Förutom att han leder kuskligan på både Peabtravet och på Umåker har första halvan av året inneburit 40 segrar på 311 starter, och drygt tre miljoner kronor i inkörda pengar.

- Jo, det har varit ett ganska bra år. Jag har i och för sig haft lite otur med ett par treåringar, men det är ju så det fungerar i den här branschen. Vi hoppas att hästarna får vara friska och visa vad de kan, säger Lahtinen.

Försöker träna riktigt hårt
Och just pengarna var en anledning till att han flyttade över Bottenviken.

- De två största skillnaderna mellan travsporten i Finland och Sverige är prispengarna och bredden på materialet. Om vi i Finland har en bra häst finns det tio bra i Sverige, menar Lahtinen, som även gjort sig känd som en bra tränare.

- Jag försöker träna så pass tufft det går, utan att köra sönder dem, och sedan återhämta sig. Jag försöker låta bli att köra för mycket lull-lull när jag tränar dem dem.

Är det lite typiskt finskt att träna hårt?

- Nja, det finns väl lika många träningsteorier som det finns tränare. Jag tror det är svårt att säga att något är typiskt finskt eller typiskt svenskt.

Har du några planer på att på sikt flytta verksamheten till Boden?

- Nej, längre norrut än Umeå blir det inte. Jag har ett bra läge här, där jag är mellan Boden och Skellefteå i Norr och Bergsåker och Dannero i söder.

På lördag har Lahtinen fem styrningar.

Och störst segerchans ser han i sista V75-loppet.

- Order by koff är ju en jättefin häst, men han har ett tråkigt läge. Så vi får se hur det löser sig, säger Lahtinen, som vann tre lopp vid förra veckans V5-tävlingar i Boden.

"En kul helg för oss som kör"
Den mest imponerande segern kom med Höwings Raven Z, som Lahtinen återigen kör i lopp 6 på lördag.

Men den här gången är Lahtinen inte lika segerviss.

- Han har också viss chans, men han behöver en lite snällare resa. Men om det löser sig, visst, varför inte.

Lahtinen ser också fram emot att få köra V75-lopp på hemmaplan.

- För oss som kör är det en riktigt bra och kul tävlingshelg. Det är viktigt är det körs lite stora tävlingar här uppe också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om