Ballongen som ska ge Boden medvind

Ishockeyn i Boden har längtat i åratal, politikerna har gett flera löften, diskussionerna har varit många och nu är det klart: uterinken på Björknäsvallen har fått en överbyggnad.I dagarna har en ballonghall i grönt och vitt blivit klar.- Den kommer att innebära ett lyft för ishockeyn i Boden, säger Ulf Taavola, A-lagstränare och ansvarig för hockeygymnasiet.

Foto:

BODEN2008-11-12 06:00
Björknäshallen invigdes 1965 och i många år har ishockeyn varit trångbodd.
- När hockeyn var som hetast kunde vi inte ta emot alla ungdomar. Det ska vi kunna göra i fortsättningen. Det blir lättare att rekrytera och behålla ungdomar i verksamheten, säger Björn Samuelsson, kanslichef hos Bodens HF och en av de som kan hockeyn i kommunen utan och innan.
Samuelsson berättar att vissa säsonger tvingades hockeyskolan ha första passet mellan 6-7 på lördagmorgnarna för sjuåringarna.
Blåste upp ballongen
Tanken var i många år att det skulle bli en ny hall vid sidan om den nuvarande. Men det blev för dyrt och istället fastnade kommunen för en ballonghall.
- Jag har ändrat mig under resans gång. Ballongen är att föredra. Till skillnad från en hall har den värme, säger Samuelsson.
Markarbetena inleddes i slutet av sommaren och för ungefär en vecka sedan började man blåsa upp ballongen. Duken kommer från Slovakien och slovakiska arbetare har funnits på plats för styra upp jobbet.
- Vi har 40 års garanti på hallen. Den klarar också sträng kyla. I Sibirien var det 52 grader kallt vid ett tillfälle, men fyra plusgrader inne i hallen, säger Göran Ahlman, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Miljonsatsning
Ett luftaggregat blåser ut luft i lämplig temperatur och håller ballongen uppe. Skulle aggregatet sluta fungera slås ett dieselaggregat automatiskt på.
- Om båda aggregaten skulle slås ut tar det fyra timmar innan ballongen säckar ihop. Men det ska inte behöva hända. Ballongen är också väldigt brandsäker, säger Ahlman.
Ballongen kostar 2,8 miljoner och arbete med grävning, asfaltering plus nya bås går på 2,6. Totalt alltså 5,4 miljoner - kultur- och fritidsnämnden fick sju miljoner av fullmäktige.
Det ger utrymme för fler investeringar. Björknäshallen får en ny sarg 2009 och den gamla flyttas till ballonghallen. Kostnad: 350 000.
- Vi planerar också att köpa in en ny ismaskin. Det behövs om vi ska klara båda hallarna. Vi beräknar kostnaden till cirka en miljon, säger Ahlman.
Driftskostnaden kommer att ligga kring 100 000 kronor om året och det kan jämföras med 40 000 plus kostnader för snöröjning för uterinken.
- Vi räknar med att det blir ett nollsummespel, säger Ahlman.
Om några veckor är hallen spelklar och i december blir det invigning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om