Arenafrågor - en het potatis på konferens

Vem ska äga och driva framtidens idrottsanläggningar?Det var rubriken på en konferens i Boden på tisdagen och passande nog avslutades den med ett besök på Boden Arena.- En otroligt fin anläggning. Den är extra vacker genom att läktarna är i trä, säger Hugo Blom och Roger Johansson från Sveriges Kommuner & Landsting.

Foto:

BODEN2008-05-21 06:00
De var föreläsare på konferensen och berättade om en ny organisation, som byggts upp med Riksidrottsförbundet och SKL, som huvudmän.
- Det handlar om ett kompetenscenter för idrottsmiljö. Tanken är ett ge kommuner och föreningar goda råd och svara på frågor i allt som rör anläggningar, säger Hugo Blom.
Allt stöd till anläggningar från Kommunförbundet togs bort i början av 90-talet, men det visade sig inte vara så lyckat eftersom byggandet av anläggningar skjutit fart.
- I dag ser vi en kraftig expansion, säger Roger Johansson.
Ishockeyn har i mångt och mycket varit föregångare. Globen var först och är fortfarande störst, sedan har till exempel Cloetta Center (Lindköping), Swedbank Arena (Örnsköldsvik) och Löfbergs Lila Arena (Karlstad) kommit efter.
Stort deltagarantal
- Nu byggs det även fotbollsarenor. Det är säkert 15-20 på gång. Det byggs också inomhushallar, säger Hugo Blom.
Konferensen behandlade läget ute på anläggningarna, vilka driftsformer det finns, hur föreningar kan driva en anläggning och om det går att hitta samarbetsformer mellan till exempel föreningar, kommuner och privata intressenter.
- Ofta är det privat kapital som satsas i ett bygge samtidigt som kommunen går in och hyr. Men på vissa ishockeyarenor är det klubbarna själva som äger och driver arenan. Numera är det svårt att få kommuner att göra stora investeringar i arenabyggen, säger Blom.
- I Boden ska driften skötas av ett arenabolag och det är en ganska vanlig lösning. Det ska ta in de pengar som krävs för att få verksamheten att gå runt, säger Leif Nordstrom, kultur- och fritidschef i Boden.
Konferensen hade samlat 30 representanter från kommuner i Norrbotten och Västerbotten. De träffas två gånger om året för att diskutera anläggningsfrågor och fritidspolitik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om