Äntligen vinst för Notas

Mats Olausson vann aldrig Lilla VM som spelare. Men som en av två tränare i Notviken fick han till slut uppleva guldglädje. Notas besegrade Bergnäset med 1-0 i finalen, flickor 14.- På sätt och vis en liten revansch, ler Mats. Fler artiklar från Lilla VM:

Rutin på bänken. Tränarna Mats Olausson och Helen Viklund Wårell hjälper skadade Amanda Beckman av planen.

Rutin på bänken. Tränarna Mats Olausson och Helen Viklund Wårell hjälper skadade Amanda Beckman av planen.

Foto: Lennart Jönsson

BODEN2008-08-22 06:00
Mats Olausson har varit med om en Lilla VM-final med Malmberget på Skogsvallen 1975. Men det blev förlust mot - just det, Notviken.
När All Star Team togs ut i samband med Lilla VMs 50-årsjubileum tog Olausson en plats som mittback. Med meriter från bland annat allsvenska AIK är han avgjort en av länets stora profiler genom åren.
Dottern Emilia tar över
Nu är det dottern Emilias tur att föra arvet vidare. Emilia var en av Notvikens tongivande spelare och tog en plats i All Star Team som bästa mittfältare.
- Det ligger väl i blodet. Emilia brinner för fotbollen, säger en stolt pappa.
Notviken hade en ledarbänk med meriter. Vid Mats Olaussons sida fanns Helén Wiklund Wårell, ett välkänt namn i idrottskretsar och bland annat medlem i Riksidrottsstyrelsen. Heléns dotter Amanda ingick också i laget, omskolad från back till forward.
Notas segermål föll i minut 29 och det var Emilia Olausson som låg bakom det. Hon var på väg att rinna igenom när hon stoppades ojust. Notviken fick en frispark till vänster vid straffområdet.
Lisa Lundkvist, en annan duktig mittfältare, lade upp bollen och skruvade den stolpe-in.
Det var frisparkarna som visade Notas vägen till guldet - och Lisa är något av en frisparksspecialist.
Hon räddade Notas mot Trångfors med en frispark ribba in i slutsekunderna. Det betydde 1-1 och till slut kunde Notas vinna straffsparkarna och ta sig till finalen.
- Visst tränar jag frisparkar men inte mer än något annat, säger Lisa.
Du skruvar dom som Beckham, eller..?
- Nja, Ronaldo är min favorit. Men jag kollar hur muren står och försöker pricka krysset.
Det låter som en bra målsättning.
Notviken vann rättvist. Notas hade ett jämnare lag och dominerade spelet utan att vara överlägset.
Framför allt i första halvlek stack Bergnäset upp i kontringar tack vare det snabba anfallsparet Ida Lejon och Malin Öhman, bra understödda av Elin Hjort.
Notviken aldrig skakade

Lejon/Öhman var på väg igenom några gånger men kom aldrig till skott. I andra halvlek tog orken slut och Bergnäset förmådde aldrig riktigt skaka Notviken.
- Men vi svarade för en stark insats i turneringen och är nöjda även om vi vill vinna alla matcher, säger ledarduon Magnus Plumppu och Larts Hjort.
- Vi var inte tillräckligt vassa i finalen, medger Plumppu. Framför allt havererade vårt mittfältsspel. Vi har ett ungt lag, ungefär halva laget består av spelare födda 1995, och det var som om batterierna tog slut. Men målet var att ta oss till final och det gjorde vi.
Bergnäsets AIK kunde dessutom som enda förening stoltsera med att ha ett lag i samtliga fyra Lilla VM-grupper. Det talar om ett bra ungdomsarbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om