Annorlunda metod blev räddningen för Mattias

Mattias Ottestig, 30, fotbollsspelare i Bodens BK, fick ryggproblem under förra säsongen. I början av mars var han tillbaka på planen och det är inget anmärkningsvärt.Det är det däremot att han även hade bra kondition.- Det kändes riktigt bra, säger han.

Glöm inte bort konditionsdelen när du rehabtränar - det rådet ger Winternet i Boden till fotbollsspelarna. Mattias Ottestig (mitten) i Bodens BK har gjort båda delarna med lyckat resultat. Fredrik Claeson och Ann-Sofie Lindberg har varit ansvariga.

Glöm inte bort konditionsdelen när du rehabtränar - det rådet ger Winternet i Boden till fotbollsspelarna. Mattias Ottestig (mitten) i Bodens BK har gjort båda delarna med lyckat resultat. Fredrik Claeson och Ann-Sofie Lindberg har varit ansvariga.

Foto: leif hammarstrom

BODEN2009-05-15 06:00
BBK-aren har genomgått en annorlunda form av rehabilitering på Winternet i Boden. Samtidigt som han jobbat med att eliminera ryggbesvären har Mattias kört ett tufft program i konditionsträning.
Ann-Sofie Lindberg är sjukgymnast vid Winternet.
- Det är vanligt att man glömmer bort konditionsträningen under rehabilitering och det får konsekvenser. Under en fyraveckorsperiod kan man tappa 4-15 procent i kondition, säger hon.
Ann-Sofie vill att man ska se helheten när till exempel en fotbollsspelare ska genomgå rehabilitering. Är en spelare ryggskadad ska man inte enbart jobba med den aktuella skadan utan även se till konditionsdelen så att spelaren är väl förberedd när han är kvitt ryggbesvären.
Det har man gjort när det gäller BBK-Mattias.
- Jag känner att jag hela tiden blivit bättre. Känslan har varit tillfredsställande, säger han.
Det var förra sommaren, som ryggen började krångla för Ottestig och besvären blev allt värre. I slutet av säsongen konstaterades att han fått diskbråck, som även gav ischiasproblem.
Utvärderat under resans gång
I samråd med Winternet bestämde han sig för att genomgå ett träningsprogram, som skulle hjälpa honom att hålla uppe konditionen. Det inleddes i november.
- Vi har kört optimerad kondtionsträning med Mattias. Sedan har vi utvärderat under resans gång, säger Ann-Sofie.
Mattias fick först göra ett mjölksyretröskeltest och sedan vid samma tillfälle ett maxtest på cykel. I mars gjordes nya tester.
Han kunde inte springa, däremot cykla och Mattias har suttit många timmar på testcykeln.
- Man var ju inte van att cykla. Men det gick bättre och bättre och man blev sporrad när man såg förbättringarna.
Programmet sammanfattningsvis:
Två tuffa pass intervaller i veckan.
Ett pass med korta intervaller.
Ett återhämtningspass.
- Mattias känner sin kropp och det har varit tacksamt att jobba med honom, säger Ann-Sofie.
På Winternet fick han samtidigt hjälp med sina ryggproblem via sjukgymnastisk behandling och när Mattias klev in på Boden Arena för första träningspasset kände han sig redo.
- Alternativ träning är bra. Jag har också fått bra feedback, säger han.
Måste lägga ner mycket tid
Fredrik Claeson är också sjukgymnast på Winternet. Sedan flera år jobbar han även med fotbollsspelarna i BBK. Han ser stora utvecklingsmöjligheter med den alternativa träningen.
- Vi har visat att det är möjligt för en spelare att komma tillbaka och vara väl förberedd. Men det krävs också att man är beredd att lägga ner den tid som är nödvändig. Det handlar om att jobba hårdare än när man är frisk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om