Än kan Krister köra

Välkommen tillbaka i vinnarcirkeln Krister Nilsson!Efter knappa 700 segrar och två kuskchampionat valde Krister att avsluta sin proffskarriär för nio år sedan.Som amatör tränar han nu två egna hästar och vid Peabtravets årspremiär under trettondagsafton speedade han till säker seger med fyraårige Wire i V5-4.- Han var gynnad av startbil nu och har kapacitet att bli mycket bra, ansåg Krister när han kom tillbaka till stallet med sin vinnare.

Krister Nilsson.

Krister Nilsson.

Foto: Anders Hjortenklev

BODEN2012-01-07 06:00

Jodå, än kan Krister Nilsson träna och köra häst om det nu var någon som tvivlade på det. Få om ens någon på Peabtravet matchar också Kristers meriter i sulkyn.

Efter ett lärlingsår hos Stig Lindmark 1964 jobbade han som lärling hos olika tränare på Solvalla mellan 1965 - 78. Där vann han också sitt första lopp.

Pensionär
Med segerhuvastoet Non Sine. 1976 vann Krister Travrondens lärlingspris "Guldklockan" och flyttade sedan hem till Boden för att bli proffstränare 1979. Banans champion blev han 1988 och 1991. Han vann V75-lopp med Eastward och med Speedy Kent och V65 innan V75 fanns med Awa Nick och Rocky. Kuskmatchen Björnkampen vann han 1990.

2002 tog Krister pension som proffstränare och har sedan dess tillhört amatörernas skara och på en litet blygsam nivå. Innan torsdagsvinsten med Wire var det två år sedan han satt bakom en vinnare på Peabtravet. Då hette hästen Vanity Ås. En kapabel travare som numera är avelssto söderut.

Har potential
Förutom fyraårige Wire har Krister även en ostartad treåring i stallet.

- Det finns mycket utveckling i Wire, säger han. Hästen kan vara litet spänd i startögonblicket och därför har han i överambition galopperat i voltstart. Innan han stabiliserat sig så letar jag startbilslopp för honom.

Hemmaseger blev det även i V5-finalen. Genom piteproffset Roger Nilsson och hans träning åttaårige Moneyspinner. Roger följde med framåt i rygg från kön över sista långsidan och tackade sedan för draghjälpen med att slå klorna i Cinamon Boy på upploppet.

- Det här är inte riktigt hans distans men nu fick vi en bra rygg i Oves häst (Cinamon Boy) och jag kunde sitta kvar där så länge jag ville, sade Roger i segerintervjuen.

Roger Nilsson tränar 28 hästar på sin gård i pitetrakten. Han körde in 750 000 kronor, varav knappa halvmiljonen till stallet i fjol och ser positivt på möjligheterna för hästarna i år.

Festen fick vänta
- Det måste jag göra. Det har väl aldrig sett så bra ut som det gör i år.

Det omdömet kan man kanske ge Peabtravet också. Banan har en spännande säsong framför sig även om årspremiären kändes litet småruggig och kördes utan feststämning och inför en liten publik.

Säsongens första V5-lopp vanns av umåkertränade (Mats Bucht) Pick´n Win som var den klart starkaste över upploppet sedan storfavoriten Suntory Royal stumnat i ledningen.

Micael Melander körde vinnaren.

- När hon fick marschorder 700 kvar så svarade hon direkt och vi avgjorde mycket lätt, sade Melander.

Mats Bucht, som har fin snurr på hela stallet var förstås belåten med sin vinnare.

- Hon var gynnad av den snabba öppningen och gillar vinterbanor, sade umåkertränaren. Lika hög kapacitet som sin mamma Picaboo har hon inte men Pick´n Win är bra nog.

Umåkers Patrik Nygren blev kvällens enda dubbelsegrande kusk. Patrik slutade tvåa i kuskligan på Peabtravet i fjol så det kan hända att han inte släpper den här ledningen i brådrasket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om