Alpina chefen oroad: "Det har blivit sämre"

Jalle Svanberg, 63, håller med kritikerna, men vill inte måla upp en mörk framtidsbild för det alpina Norrbotten.- Vi har ju förutsättningarna. Norrbotten kommer absolut tillbaka, säger han.

Jalle Svanberg håller med om att kvaliteten i det alpina Norrbotten blivit sämre.

Jalle Svanberg håller med om att kvaliteten i det alpina Norrbotten blivit sämre.

Foto: leif hammarström

BODEN2009-01-30 06:00
Jalle är en av länets mest erfarna tränare/ledare. Under 80-talet jobbade han i många år med Norrbottens distriktslag, senare blev han regionstränare, rikstränare, landslagstränare och förbundskapten.
Han är en av männen bakom Pernilla Wiberg och under senare delen av 90-talet plockade han in Bode Miller i det amerikanska landslaget.
Idag är han teknisk delegat i Internationella skidförbundet och inne på andra året som ordförande i Storklintens Alpina, DM-arrangör i helgen.
- Jag har hela tiden följt med vad som hänt och visst har kvaliteten blivit sämre. Finland har gått förbi oss. Dom fick en boom genom Kalle Palander och Tanja Poutiainen.
Jalle säger att man inte kan peka på någon speciell faktor som är orsak till den negativa utvecklingen i Norrbotten, men anser att klubbarna har nyckeln.
- Föräldrarna är kanske den största resurs vi har. Men ett problem är att vi har för lite tränare som inte är föräldrar. Är du en icke förälder sätter du upp andra mål. Minns att under min förra tid i Skalp hade vi flera tränare, som inte hade egna barn i backen.
- Det är också viktigt att tränarna stimuleras. De måste få utbildning och till exempel åka med som hjälptränare i landslaget.
- Vi ska ha kompetenta tränare med hög målsättning. Jag tror att det finns många aktiva, som vill satsa för att försöka nå riktigt långt. Då är det vår skyldighet att se till att de får chansen.
Är råämnena i Norrbotten sämre än de söderut?
- Nej, absolut inte. Men många klubbar söderut satsar hårdare. Det är vanligt att de åker på veckolånga träningsläger i Sölden eller något annat ställe. I Skalp har vi den här säsongen bara skickat en åkare till mellaneuropa för träning.
Allt är dyrare idag: boende, bensin, utrustning. Spelar det någon roll?
- Nej, vi har det ju bättre idag. Nog har vi råd att åka på träningsläger och köpa utrustning till våra aktiva för träning och tävling.
Hur viktigt är skidgymnasiet i Gällivare/Malmberget?
- Väldigt viktigt, men det är trist notera vad som hände där under hösten. Man tvingades åka till Kåbdalis för att kunna träna och det är inte acceptabelt.
Jalle menar också att det är viktigt att få fram fler eldsjälar och nämner Håkan Åsell i Gällivare som ett bra exempel från förr.
- Det vore också roligt om Norrbottens skidförbund kunde samla oss ledare som varit med tidigare för att diskutera norrbottnisk utförsåkning. Jag tror det skulle kunna bli en bra dialog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om