... och hemma i Boden jublades det: Ett av de största arrangemangen

Cirka 20 000 orienterare kommer då att under en julivecka tävla i terrängen runt kommunen.- Spännande men inte oroande. Vi har både organisation och kunnande att klara av en sådan här jättetävling, säger Lars Gunnar Falk i O-ringenföreningen.

Claes Göran Lund, BBK och Lars Gunnar Falk, Vittjärvs IK.

Claes Göran Lund, BBK och Lars Gunnar Falk, Vittjärvs IK.

Foto: Anders Hjortenklev

BODEN2009-07-20 06:00
Svenska orienteringsförbundet valde mellan Borås och Boden som arrangör av O-ringen 2013. Sedan man försäkrat sig om att det inte var några problem med kommunikationerna och att övriga kriterier också uppfylldes så föll alltså valet på Boden.
Säkert för att man även vill ha en geografisk spridning på tävlingen.
- Det uppskattar vi förstås, påpekar Claes Göran Lund. Även han med i arrangerande O-ringenföreningen med Vittjärvs IK, Bodens BK och I19 AF i samarbete.
- Vi är tre klubbar just nu men det finns plats för flera ideella föreningar, säger Lund.
Boden har arrangerat O-ringen en gång tidigare. 1982 då 11 000 orienterare deltog. Om fyra år lär det bli betydligt flera och 20 000 deltagare från 40 - 45 olika länder är nog inte att ta i för mycket.
"O-ringenstad" vid Peabtravet
En tävling som i sig lär omsätta cirka 20 miljoner kronor. Med ledare, familjer och övriga besökare lär man sedan dubbla deltagarsiffran och flerdubbla totalomsättningen.
Svenska orienteringsförbundet är ekonomisk garant för O-ringen men det betyder också att man vill ha sin del av kakan.
Vid det så kallade helikopterflygfältet intill Peabtravet planerar man för "O-ringenstaden". En stad i miniatyr där folk lever under en dryg vecka. 60 hektar där det skall finnas plats för 5 000 husvagnar, butiker, restauranger och vad övrigt vi människor behöver.
- Dessutom är det väl närmast gångavstånd till Boden centrum. De som inte bor i husvagn kommer att bo i stugbyar i och utanför Boden och i de kaserner vi har, säger Lars Gunnar Falk vidare.
O-ringen genomförs av tradition vecka 30 och 2013 är planeringsinriktningen att inleda med två etapper vid Bodens södra skjutfält. Tredje dagen bussas deltagarna till Storklinten för att orientera i en mer kuperad terräng.
Efter en vilodag avslutar man så med två etapper i runt Åberget.
Hårt arbete väntar
- Det här är ett av de största arrangemang vi haft i länet och det är klart att organisationsapparaten är omfattande. Genomförandet kräver mycket arbete och många människor, tillägger Lars Gunnar Falk. Det behövs cirka 100 personer med orienteringskompetens och mellan 800 - 1000 personer i övrigt.
- Vi har ett fint stöd av Bodens kommun och det känns bra. En del planeringsarbete är redan utfört men annars börjar vi att jobba med det här projektet litet smått direkt efter semestrarna, avslutade Claes Göran Lund i "O-ringenföreningen".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om