Succéåkarens galna vecka efter succén

Tolfteplats i världscupdebuten i slalom i Levi och ett praktfullt genombrott. Klart det varit en omtumlande vecka för Kristoffer Jakobsen, 22-åring från Storklintens Alpina.

Dynamisk duo. Norrbottningar i Europacuplaget, som även utmanar i världscupen: Kristoffer Jakobsen, Storklintens Alpina (t v) och Gustav Lundbäck, Luleå Alpina.

Dynamisk duo. Norrbottningar i Europacuplaget, som även utmanar i världscupen: Kristoffer Jakobsen, Storklintens Alpina (t v) och Gustav Lundbäck, Luleå Alpina.

Foto: Leif Hammarström

BODEN/ALPINT2016-11-18 10:10

– Det tar ett tag att smälta det som hänt, säger han.

Kristoffers genombrott var måhända en skräll, men när NSD träffade honom på landslagets träningsläger i Kåbdalis kunde man ana att något stort var på gång.

– Jag har aldrig haft en bättre försäsong, sa han.

Effekten märktes sålunda direkt och Kristoffers karriär har också gått blixtrande fort Han kom från ingenstans för två år sedan, fick åka junior-VM, utsågs till bäste manlige idrottare i Boden 2015 och i höst har han debuterat i världscupen.

Nu gör Kristoffer andra säsongen i Europacuplaget och han har även fått träna med A-laget.

– Det har som sagt varit en bra höst. Vi har haft bra träning och jag är även nöjd med allt runt omkring som tränarstaben och servicen. När allt fungerar blir det lätt.

Kan tänka mig att du utvecklats?

– Jo, det skulle jag säga. Framförallt i storslalom där vi haft dubbelt så många skiddagar som förra året.

Hur trivs du med skidlivet?

– Det flyter på bättre än ifjol, då var allt så nytt. Nu känner man sig hemma fast man är borta. Erfarenhet betyder mycket.

Känslan inför säsongen?

– Den är positiv, precis som ifjol.

Du gör en rejäl satsning. Vad är det som driver dig?

– Allt jag gör går ut på att vinna. Det spelar ingen roll vad det handlar om. Går det inte att vinna är det inte så kul.

Efter genombrottssäsongen för två år sedan tog Kristoffer ytterligare ett steg under den förra. Han debuterade och tog poäng i Europacupen, åkte hem från SM med tre bronsmedaljer, kom femma i norska mästerskapen i storslalom och vann fem FIS-tävlingar.

Ett bra facit – men det hade kunnat vara ännu bättre. I NM-slalom hade Kristoffer säsongens bästa resultat på gång, men grenslade i slutet av andra åket.

Kristoffer vann det första klart och slog bland annat världscupvinnaren Henrik Kristoffersen med 1,31 och vid sista mellantiden i andra åket ledde han med 69 hundradelar.

– Jag har fortfarande kvar filmen i mobilen och får nästan ångest när jag ser den. Det var klantigt att missa, det var så lätt in mot mål.

– Tävlingen hade gett riktigt bra punkter. Det hade också varit kul för släkten om jag lyckats. Jag har en del släkt i Norge.

Inledningsvis kommer det framförallt att handla om Europacupen. Första säsongen gav alltså första poängen, 24:e-plats i slalom i österrikiska Zell am See.

– Kul att ta poäng, men jag hade hoppats på bättre resultat. Nu spänner jag bågen högre och siktar på en pallplats.

För första gången får Kristoffer tävla i Europacupen på hemmaplan. 3-4 december går två storslalomtävlingar på Dundret i Gällivare.

– Det ska bli kul att tävla på Dundret. Det är brant och det gillar jag.

FAKTA

Namn: Kristoffer Jakobsen

Ålder: 22 år.

Familj: mamma Maria, pappa Guttorm, syskonen Erika, Susanne, William, Joel och Lukas, flickvännen Erica Hillrings.

Bor: Tärnaby

Idrott: alpint

Klubb: Storklintens Alpina

Meriter: fem vinster och tio placeringar på Top 10 i FIS-tävlingar 2016. SM-brons i slalom, storslalom och parallellslalom. Deltog i JVM 2015. Har i höst debuterat i världscupen, tolva i slalom i Levi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om