Det är tredje gången Vail har VM. Första gången var 1989 och då fanns ”Sunken” på plats, som förbundskapten för herrarna. Det var hans första VM, nu gör han sitt elfte.
Därmed är 57-åringen från Boden en av de mest erfarna ledarna i den alpina cirkusen.
– Det är många som åker till VM för att vinna, men få som åker hem med guldmedalj. Det blir ett intressant VM för vår del och jag kan inte påminna mig om att vi haft fyra olika segrare innan ett mästerskap.
Sara Hector, Maria Pietilä-Holmner, Frida Hansdotter och Mattias Hargin är de svenskar som stått överst på prispallen i världscupen i vinter.
Totalt sett är det damerna, som gjort de bästa resultaten. Bland annat har man haft 29 placeringar på Top 10.
Hur förklarar du damernas starka resultat?
– Man har bra förebilder i Pernilla Wiberg och Anja Pärson, som visat att det går att vara i topp. Dessutom handlar det om bra ledarskap.
Herrtoppen är smalare. Det handlar egentligen bara om goda resultat i slalom.
– Vi har fem åkare i första grupp i slalom. Det är otroligt starkt.
Kan tänka mig att det var svårt ta ut VM-laget?
– Absolut. Även man har tydliga kriterier så är det inte lätt när det börjar handla om hundradelar. Men vi måste ta ut de åkare, som vi tror på.
Gällivares Anton Lahdenperä inledde säsongen utmärkt och var länge aktuell för VM, men lyckades inte i de tre sista tävlingarna och det spolierade möjligheterna. En av förklaringarna kan vara att Anton haft problem med materialet.
– Anton var med i diskussionen fram till Wengen. Han har utvecklat sin skidåkning och vi tror på honom.
I fartgrenarna har skador på åkare som Douglas Hedin och Hans Olsson haft stor påverkan och i storslalom har Sverige ännu inte funnit någon riktig efterträdare till Fredrik Nyberg, som slutade 2007. Bästa resultatet i vinter är en elfteplats för Matts Olsson.
Varför har Sverige svårare i storslalom?
– Det är mycket en attitydsfråga. Vi har alltid satsat mest på slalom genom åren. Men ett mål är att vi ska ha lika många slalom- som storslalomtävlingar under säsongen.
– Det finns också för få bra storslalombackar, men jag ser inte några problem med att vi inte ska kunna träna storslalom i små backar.
Är det viktigt ta medalj i Vail?
– Vi bedriver ju elitidrott och då är också medalj målet. Faller bitar som teknik, fysik, den mentala sidan och teambuilding på plats - då kan det också bli medalj.
Hur många medaljer kan det bli?
– Varför inte två, kanske tre.