Laddat och klart för skidskyttefest i Pagla

Världseliten har premiär i veckan, nästa helg inleds säsongen för skidskyttarna på hemmaplan med Sverigecupen och det sker i Pagla utanför Boden.- Det ska bli kul att komma igång, säger Josefine Häggståhl och Cecilia Grenemark, två hemmaåkare.

Sverigecupen inleder säsongen för skidskyttarna på hemmaplan och det sker i Boden. Josefine Häggståhl (t v) och Cecilia Grenemark är två förhoppningsfulla hemmatjejer. Hans-Göran Haapaniemi (t v), Göran Honkamaa och Erling Mohlin är tre i arrangörsstaben i I 19:s IF.

Sverigecupen inleder säsongen för skidskyttarna på hemmaplan och det sker i Boden. Josefine Häggståhl (t v) och Cecilia Grenemark är två förhoppningsfulla hemmatjejer. Hans-Göran Haapaniemi (t v), Göran Honkamaa och Erling Mohlin är tre i arrangörsstaben i I 19:s IF.

Foto: leif hammarström

BODEN. 2008-12-05 06:00
17-åringarna från I 19:s IF kommer till start med nya förutsättningar. Båda är förstaårsjuniorer.
- Det är mycket som är nytt. Därför vill svi heller inte sätta upp några mål i det här läget. Vi vill slå ur underläge.
Men visst finns det mål att sikta på. Som junior-VM i Kanada och ungdoms-OS i Polen.
Bodentjejernas bästa resultat hittills är flera stafettguld i ungdoms-SM.
Det nya, som rent praktiskt kommer att märkas extra, är att tjejerna för första gången tävlar med geväret på ryggen.
- Det kommer säkert att gå bra. När man tävlar är man så fokuserad att man inte tänker på att man har ett gevär på ryggen, säger Josefine.
Sverigecupen blir årets sista tävling i Pagla och den första för säsongen. Bortsett från världscupåkarna kommer hela den svenska eliten till start.
En gammal bekant blir extra intressant: Emma Lundbäck, under många år ett av de största löftena längd. Emma, som har rötterna i Luleå och numera bor i Östersund, tog time out förra säsongen och provade istället på skidskytte.
Resultatet blev så lyckat att hon nu vill prova i tävlingskonkurrens. Emma tävlar för Ekshärad.
Lena Jansson, Jämtland Biathlon, gäller som favorit på damsidan och bland herrarna gör Pontus Olsson, I 19, en intressant start.
Lovar perfekta spår
Norrbottniska ungdomar/juniorer att hoppas på är framförallt Josefine Häggståhl och Cecilia Grenemark, Matilda Jakobsson, Luleå, Matilda Holmqvist, Arvidsjaur och Fredrik Olsson, I 19.
n n Premiärtävlingen gäller som uttagning till ungdomslandskampen mot Finland senare i vinter.
n n Arrangörerna lovar perfekta spår och det blir sista tävlingen med skjutvall och tavlor på nuvarande plats. Till nästa säsong flyttas de 20 meter närmare berget. Det blir också flera ställ, 30.
- Det innebär att vi får ett bredare upplopp och då bli stadion ännu bättre, säger Göran Honkamaa, tävlingsledare.
Pagla hade SM förra säsongen och om inom kort kommer man att söka en tävling i Europacupen.
- Ett mål med Sverigecuptävlingarna är att förstärka bilden av Boden, som vintersportort. Ett led i detta är just att arrangera bra tävlingar, säger Honkamaa.
n n Pontus Olsson hade tur i oturen häromkvällen.
Han krockade med en älg mellan Vändträsk och Älvsbyn. Bilen blev skrot, men Pontus klarade sig i stort sett oskadd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om