Den stora utmaningen

Det var ovanligt trångt vid starten av Björkliden bergsmaraton i går morse.Fler än någonsin väljer att pröva sina gränser i Norrbottens fjällvärld.- För många har det blivit en grej att en gång i livet göra en Bamm, säger tävlingsledaren Anders Morell.

Svindlande höjder, makalösa vyer och en oerhörd tillfredsställelse över prestationen är belöningen. Två dagars slit är priset. Daina Dagis och Mirjam Dagis Boström är två som också passar på att njuta under Björklidens bergsmaraton.FOTO: HANS STERNLUND

Svindlande höjder, makalösa vyer och en oerhörd tillfredsställelse över prestationen är belöningen. Två dagars slit är priset. Daina Dagis och Mirjam Dagis Boström är två som också passar på att njuta under Björklidens bergsmaraton.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

BJÖRKLIDEN2010-08-21 06:00
Några kommer hit för att vinna. För andra är det en seger att ta sig i mål, vilket är långt i från självklart.
Fråga bara tjejen som föll bara ett par hundra meter efter starten och slog sig så illa att hon fick bäras till vägen och köras till sjukhus med ambulans.
Björklidens bergsmaraton skördar sina offer.
Nanna Johansson och Angelique Bohm hör till den första kategorin. De vann Bamm 50 i fjol och hoppas göra om bedriften i år trots att de har konkurrens av elitorienterare som Johanna och Mia Lindberg från Dalarna.
- Men det här är något annat än orientering. Här gäller det inte att gå rakaste vägen utan att göra grova vägval, tappa minst höjd och gå den lättaste vägen, säger Nanna Johansson.
Hon och Angelique har tränat på varsitt håll i sommar, men förberedelserna har varit tämligen grenspecifika. Dessutom räknar de med att viljan och erfarenheten från många bergsmaraton ska vara till deras fördel.
- Vi har tränat i obanad terräng och efter stigar och framför allt sprungit mycket uppför. Det handlar bland annat om att stärka vristerna, säger Nanna Johansson.
De går inte in för det största utmaningen, Bamm 70, som är 70 kilometer långt när man drar raka streck på kartan. I verkligheten handlar det om minst 90 kilometers löpning på två dagar.
Mer än ett maraton om dagen
Det är mer än ett reguljärt maraton om dagen - men med packning på ryggen, i svår terräng med en avsevärd höjdskillnad att forcera.
Deltagarna i den längsta klassen klämmer alltså motsvarande ett Kebnekaise om dagen.
—Vi ligger i överkant för vad reglerna tillåter i 70 kilometersklassen. Vi har en höjdskillnad på omkring 5 000 meter, säger tävlingsledaren Anders Morell utan synbar sympati för självplågarna.
Damerna springer för övrigt på samma banor som killarna. De förväntas klara samma påfrestningar.
- De damer som ställer upp i Bamm 70 är väldigt vältränade, säger Anders Morell.
Nanna Johansson och Angelique Bohm tycker att det är bra att kunna jämföra sig med killarna, både på totaltiden och mellan vissa kontroller.
- Dessutom är det fler man kan springa tillsammans med som håller tempot uppe, säger Nanna Johansson.
I år an det vara en viss trängsel på fjället. Vid starten vid Björnefjell på norska sidan gränsen var det definitivt kubbning om utrymmet.
Tvingades sätta ett tag på 180 lag
Intresset inför årets upplaga av Bamm har varit så stort att arrangörerna IFK Kiruna och Björkliden fjällby fick sätta ett tak på 150 lag vid sidan av de 30 lag från Försvarsmakten som man har ett specialavtal med.
För fem år sedan var det färre än 40 lag som kom till start.
- Intresset för den här typen av tävlingar har ökat. Många vill göra något annorlunda och se var deras gränser går. Det blir intressant att se om vi kan behålla ökningen, säger Anders Morell.
Då räknar han ändå med att många inte kommer tillbaka. Det är en stor omsättning på lag och omkring 70 procent av startfältet har aldrig sprungit här förut.
.- För en del handlar det om att en gång ha gjort ett Vasalopp, ett Vansbrosim och ett Bamm, säger Anders Morell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!