Pelle Larsson om hälsningen från Duplantis: "Det var schysst"

Som barn drömde Pelle Larsson om att en gång spela i Miami Heat och nu har han nått sitt stora mål. I en lång intervju berättar han om 57-miljonerskontraktet, stjärnan Jimmy Butlers drömhus på Bahamas och hälsningen från Armand Duplantis.

Pelle Larsson lever sin dröm i Miami Heat i Florida. Den här veckan drar NBA-säsongen i gång.

Pelle Larsson lever sin dröm i Miami Heat i Florida. Den här veckan drar NBA-säsongen i gång.

Foto: Petter Arvidson

Basket2024-10-23 00:01

Klockan är halv nio på morgonen i Miami, Florida, när den förre BC Luleå-spelaren Pelle Larsson via Teams tar emot den svenska pressen inför NBA-premiären på torsdag kväll mot Orlando Magic i Kaseya center.

Han är lugn, avspänd och förväntansfull inför det som komma skall.

– Jag känner mig ganska trygg och vet vad som väntar. Men det går inte att fokusera på siffror och resultat om jag inte gjort jobbet före. Jag är nöjd med det jag presterat hittills, både på träning och match, säger Larsson.

Det har nu gått fyra månader sedan 23-åringen draftades som nummer 44 av den ikoniska NBA-klubben som leds av basketlegendaren Pat Riley.

En kväll han aldrig kommer glömma och förändrade livet.

– Klart det var nervöst men allt som hände var utom min kontroll. Fram till den dagen hade gjort allt jag kunnat och hade en känsla av att allt skulle lösa sig på ett bra sätt. Pappa var däremot otroligt nervös och skällde lite på agenten, säger Larsson som berättar att flera klubbar i NBA var intresserade tidigt i draften men de erbjöd bara tvåvägskontrakt.

undefined
Armand Duplantis grattade Pelle Larsson.

Larsson och agenten Daniel Poneman valde att ha is i magen, avvakta och vinstlotten blev Miami Heat. Ett lag han såg spela på plats i Florida som elvaåring. Där och då närdes den stora drömmen.

– Miami har en tydlig plan hur man utvecklar unga spelare och är en av ligans mest proffsiga organisationer som haft en stabilitet över lång tid. Klubben spelar alltid för att vinna.

Overkligt?

– Det var många som hörde av sig och grattade. Basketkompisar, familj men också Armand Duplantis som tog sig tid att skicka en hälsning. Det var schysst av honom. Det var innan OS så jag vet att han var upptagen.

Några veckor senare skrev Pelle Larsson på ett garanterat kontrakt över tre år som ger honom hela 57 miljoner kronor. En enorm summa som svindlar.

– Jag är förstås jättetacksam men har inte funderat på någon siffra. Det var inte länge sedan jag var en vanlig student som nu fått sitt drömjobb. Men jag har fortfarande kvar mina gamla vanor.

Har du kunnat unna dig något extra?

– Jag har faktiskt inte fått min första lön ännu. Men jag har köpt ett golfset och en lägenhet "down town" nära arenan i Miami.

undefined
Pelle Larsson har fått stort förtroende i träningsmatcherna under försäsongen.

Att Pelle Larsson nu hamnat på en helt ny nivå är tydligt på många plan. Han är lagkompis med spelare som tjänar 300-400 miljoner kronor per år, laget åker privatplan till alla bortamatcher och bor på de bästa hotellen i USA.

Ett nytt liv. En ny värld. Som när lagets störste stjärna Jimmy Butler, under ett träningsläger på Bahamas, bjöd hem hela laget till sitt stora sommarhus.

– Det var stort och riktigt nice. Killar som Butler är på en annan nivå. De har skrivit på sina tredje-fjärde kontrakt i NBA, har mycket pengar och är vana vid lyx.

Sedan Pelle Larsson blev klar för Miami Heat har siktet varit inställt på NBA-premiären. Men vägen har varit lång. Först spelade den 196 centimeter långe guarden Summerleague där det blev stor succé.

Sedan drog Miamis träningsläger igång i slutet på september och under oktober har mycket handlat om träningsmatcher där Pelle Larsson fått speltid i samtliga. Som mest 31 minuter. Men vad det betyder vet bara lagets tränare Eric Spoelstra.

– Det är svårt att veta helt säkert. Men jag känner att jag påverkat laget positivt under försäsongen.

Hur har det varit anpassa sig till den här nivån?

– Jag blev blockad av Ja Morant och det blev visst viralt på sociala medier. Sådant händer när du spelar mot världens bästa atleter. Men det handlar om att anpassa sig till bättre spelare, vara mer alert i försvar och ta snabbare beslut. Och även lära sig hur domarna blåser och vilken kontakt som tillåts i försvarsspelet. Det är välkänt att stjärnspelarna får med sig mer fouls. 

undefined
South beach i Miami, Florida. Pelle Larssons nya hemmastad.

Hur är livet i Miami utanför basketen?

– Jag hänger mest med de yngre killarna; Jaime Jaquez, Nikola Jovic och Ke´lel Ware. Men när arbetsdagen är slut är det skönt att bara åka till lägenheten, koppla av och vara hemma med flickvännen.

Skuru-fostrade Pelle Larsson gick tre år på Riksbasketgymnasiet (RIG) i Luleå, gjorde stor succé i BC Luleå som rookie coronasäsongen 2019/20 och håller fortfarande kontakten med sina vänner i Norrbotten. 

– Jag har kontakt med många från tiden i Luleå, snackar i gruppchattar och spelar tv-spel. Jag pratar nog mest med Denzel George, vi gick igenom flera ungdomslandslag tillsammans.

undefined
Pelle Larsson, Miami Heat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!