Luleåspelarens kamp mot rasism fortsätter ute i skolor

Felicia Ponturos jobb för att bekämpa rasismen i vardagslivet och i svensk basket fortsätter. Nu planerar hon och Luleå Basket att fortsätta arbetet i Luleås skolor.

Felicia Ponturo, Luleå Basket, kamp mot rasismen i vardagslivet och i svensk basket fortsätter.

Felicia Ponturo, Luleå Basket, kamp mot rasismen i vardagslivet och i svensk basket fortsätter.

Foto: JÖRGEN JARNBERGER

Basket2020-09-30 09:00

I somras skrev Luleå Basket-spelaren Felicia Ponturo en gästkrönika på Sporten där hon berättade om vardagsrasismen som hon upplevt både i sin vardag och som basketspelare.

– Jag har enbart fått positiva reaktioner så här långt så det känns väldigt bra. Någonstans vill man ju tro på en verklighet att det inte ska komma en moteffekt av ett sådant viktigt och självklart ämne. Men det finns ju absolut i samhället, så jag är glad att den varit positiv, säger Felicia Ponturo.

Kort därefter var hon med i ett runda bord-samtal som Svenska Basketförbundet publicerade på sina plattformar där Ponturo tillsammans med andra basketspelare berättade om den rasism som de utsatts för i sin vardag.

– Det var bra, jag tror att det har fått väldigt positiv inverkan på svensk basket och idrotten generellt. Just för att det fått människor att tänka till på ett annat sätt som de kanske inte har gjort tidigare.

– Man kanske inte har uppmärksammat det på det sättet förrän folk verkligen vågar prata och tala ut om det, så att det kan bli en levande diskussion och samtalsämne, för det behövs.

Nu planerar hon att ta det hela ett steg vidare tillsammans med Luleå Basket.

– Arbetet med antirasism i svensk basket har vi även brutit ner det här i laget för att försöka se vad vi som klubb kan göra. Arbetet kommer rent strukturerat att fortsätta så klart. Sen är det ju en vardaglig kamp som är i konstant fokus för en själv som alltid är med en. Men som nu också börjar tas upp på förbundsnivå och det behövs, så det känns bra.

Vad tror du att klubbarna kan göra?

– Att fortsätta våga prata om ämnet, ställa frågor och få bort tabun bakom rasismen. Det kanske känns svårt för att man är rädd för att säga fel saker. Men har man bara goda intentioner och är respektfull så är det bättre att våga fråga och prata istället för att vara tyst och prata bakom stängda dörrar. Det tror jag är viktigt.

– Det kan klubbarna visa på genom att göra som vi vill göra nu under hösten. Att faktiskt kunna prata om det, föreläsa om det och gå utbildningar vad det gäller mänskliga rättigheter.

 Kampen ser ut att fortsätta på gräsrotsnivå ute i Luleås skolor.

– Vi ska jobba med en workshop under hösten där tanken är att den workshopen ska ut i det öppna. Att vi ska jobba med det i vårt sociala projekt och förebildsarbete ute på skolorna i Luleå kommun med skolbesök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!