Lista: De största kultlirarna genom tiderna

Under fredagskvällen hyllas legendarer från Plannja Basket, inför matchen mot Djurgården. Sporten har listat nio av Plannja/LF Basket/BC Luleås största kultlirare genom tiderna.

Vesa Mäkäläinen spelade i Plannja Basket under säsongen 2009/2010.

Vesa Mäkäläinen spelade i Plannja Basket under säsongen 2009/2010.

Foto: Bengt-Åke Persson

Basket2019-11-01 13:42

Willie Cherry
"Ett superproffs och legendar som spelade i Plannja under stora delar av 80-talet, ändå upp i 40-årsåldern, med svensk basket högsta båge på hoppskottet. Stor favorit bland fansen - alltid med ett brett leende på läpparna".


Kent Isaksson
"En bufflig, fysisk insidekraft som under 80-talet och något år in på 90-talet delade ut armbågar kors och tvärs och alltid sa vad han tyckte. Stor profil som hann lägga av innan den stora basketboomen i Luleå som startade säsongen 92/93".

Bo Heiden
"En klinisk matchvinnare på planen och en profil vid sidan om som sa vad han tyckte och gärna snackade svensk skattepolitik. Kunde mitt under en säsong få för sig att köra en egen mediabojkott och knappt någon fattade varför".

Mike Gibala
"Värvades in av tränaren Brad Dean mitt under säsongen 98/99 för att tillföra tuffhet i tresekundersområdet - något kanadensaren gjorde utan att blinka. Började sin karriär i Plannja med att sparka sönder en reklamskylt under en match".


Vesa Mäkäläinen
"Den stentuffe finländaren hade vissa problem att lägga bollen i korgen men oj vilken defensiv kraft han var under säsongen 2009/2010. Blev snabbt en publikfavorit i Pontushallen och hade ofta en egen hejaklack från Finland på plats".


Donatas Sabaliauskas
"Trepoängsspecialisten från Litauen spelade helst inte försvar, kunde bara attackera med höger hand men det breda leendet och den enorma spelglädjen smittade av sig på allt och alla under de två åren (2003-2005) i Luleå".


Derrick Stevens
"Under stort jubel klev han in i Pontushallen till sin premiärmatch med Plannja, upphaussad som få drog USA-guarden i en lång trea i det första anfallet och taket lyfte. Sedan var det slut på det roliga. Stevens gjorde ingen glad och fick sparken efter några få matcher".

Robert Reisenbuchler
"Den 212 centimeter långe rumän-tysken snittade 15-20 poäng under försäsongen 97/98 och förväntningarna var stora. Men när det blev skarpt läge att giganten inget att komma mer än att vara lång. Landade längre och längre ut på bänken ju längre säsongen led och såg mer och mer ledsen ut för varje match".

Tom Kenney

"Utropades av NSD:s rubrikmakare som "ostoppbar" när han värvades men Kenney lyckades med bedriften att hösten 2000 få sparken innan han spelat en enda match med Plannja. En bragd i sig".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!