Det har varit en rörig säsong för Luleå Basket som har fått se Södertälje utnyttja den situationen till max. Finalförluster i både SM-final och cupfinal svider så klart för Luleåklubben som får acceptera att laget från kringelstaden är etta i landet just nu.
Luleå Basket klubbdirektör vill dock inte se det som ett tronskifte.
Är Södertälje ikapp och förbi Luleå Basket?
– Nej, det skulle jag inte säga. En del i saken är den sportsliga delen, en annan del är det organisatoriska och den tredje delen är hur vi jobbar affärsmässigt och professionellt. Det finns många delar i att vara loket som drar svensk dambasket. Det handlar inte bara om att vinna ett SM-guld, säger Christer Sehlin.
Förutom det sportsliga finns det andra saker som dock pekar på en tillbakagång för Luleå Basket. Ekonomin är inte vad den har varit vilket ledde till att föreningen gjorde sig av med en heltidstjänst på kansliet inför säsongen. Dessutom har publiksiffrorna sjunkit.
– Vi har under lång tid under mina år gått från att ha ett negativt eget kapital till att ha ett positivt eget kapital på ungefär tio procent av omsättningen, säger han och fortsätter:
– Däremot har de två senaste åren varit tuffa. Det var nog ingen som förväntade sig de här kostnadsökningarna som varit. Det i kombination med att vi har flera företag som sett om sitt hus utifrån läget som är har gjort att vi tyvärr har tappat sponsorintäkter samtidigt som kostnaderna har ökat.
Svensk basket saknar dessutom stora tv-avtal.
– Fotbollen och ishockeyn har en bra grund att stå på i och med de tv-avtalen eftersom de indexuppdateras. De mindre sporterna har inte de avtalen vilket innebär att vi är helt beroende av samarbetspartners och publikintäkter.
Sehlin vill nu se en utveckling som går åt rätt håll. Några åtgärder har redan gjorts eller ligger i startgropen.
– Det som alltid krävs när man vill göra utveckling är resurser. Det är på organisationssidan vi behöver stärka upp för att vi ska kunna ta de här kliven som vi vill göra. Vi kommer anställa en ny person på kontoret och då kommer vi vara fyra personer igen, säger Sehlin.
Vilka arbetsuppgifter kommer den nyanställda ha?
– Den personen kommer bland annat jobba med kommunikation, privat försäljning av biljetter och event. Men det kommer även vara en del föreningsarbete, vi behöver fler timmar mot försäljning.
För att frigöra mer tid för klubbdirektören att jobba med sponsorer lämnas den sportsliga delen över till tränaren Robin Sandberg som kommer sköta värvningar.
Efter pandemin har inte heller publiken kommit tillbaka i samma numerär som innan.
– Det vi har kämpat med de senaste åren är en släng av att man vinner ihjäl sig intressemässigt. Vi märkte redan för fyra, fem år sedan att det började gå ner något. Att ha vunnit åtta av tio guld i kombination med att vi vinner matcher (i grundserien) med 50 poäng har väl gjort att människor kanske känner att det är en självklarhet att vi alltid ska vinna.
– Att hitta en sådan dynasti som Luleå Basket har haft de senaste åren, det krävs jättemycket jobb för det. Men för att vi ska kunna fortsätta med det så krävs det också att publiken kommer och stöttar oss.
Ett annat orosmoln: Den gyllene generationen födda 1993, som är Luleåfostrade, fyller 31 år det här året. I nuläget är det oklart om Allis Nyström kommer tillbaka från skada, om Ellen Nyström flyttar hem från Europaspel och om Josefin Vesterberg kommer fortsätta.
– Vi är lyckligt lottade som haft en sådan generation under så lång tid. Även Sofia Hägg har ju varit hos oss länge. Sådana här spelare är jätteviktiga pjäser. Även Fanny Wadling vill vi kvar över tid.
– Men visst, det kommer komma en generationsväxling. Vi hoppas och tror att 93:orna kommer kunna köra några år till och prestera på toppnivå. Men vi behöver också se över hur det kommer se ut om två, tre år.
Chister Sehlin vill nu titta framåt. Men också ta lärdom från den röriga säsong som varit.
– Först och främst. Laget har tillsammans med coachstaben, med tanke på de förutsättningar som varit, gjort ett hästjobb och överpresterat sportsligt. Även kontoret har fått jobba hårt och har gjort ett grymt arbete. Från att ha varit fyra ner till tre och sedan bara två personer när jag sjukskrev mig, säger Christer Sehlin och fortsätter:
– Det som har hänt i år är inget normalläge, det har varit väldigt speciellt.