Gustav Hansson har käkat upp onsdagsschnitzeln på lunchrestaurangen. Vi hoppar över kaffet och går ut och tar några bilder i solen.
Det är en historia om väntan, vilja och ett magiskt genombrott han har berättat under intervjun.
Nu, när Hansson är klar med maten, säger han:
– Hade någon sagt det för tre år sedan när jag inte kunde sitta på ett flygplan utan att det gjorde ont... Det hade varit svårt att tro på det. Det är det som gör det så speciellt också.
Vi backar nästan fyra år tillbaka. Den då 24-årige Gustav Hansson är en bänkspelare i Jämtland. Guarden med Täby som moderklubb snittar 20 minuter och 2,4 poäng per match.
Men något är fel.
Hansson har rejält ont och han spelar bara åtta matcher under säsongen 2019/20.
– Till slut kunde jag inte spela. Det blev för mycket. Det var tufft där ett tag, säger Hansson.
Han har ett diskbråck och det funkar inte med sjukgymnastik.
– Ja, det strålade ner hela vägen i foten. Ischiasnerven hamnade i kläm. Det var nerven som spökade i hela benet. Det var inte kul, säger han och fortsätter:
– Jag kan fortfarande känna av det lite ibland för att den blev så inflammerad. Jag kunde nästan bara ligga ner. Satt jag upp gjorde det ont.
Diskbråck ska läka av sig själv, men det är alltid svårt att säga hur lång tid det tar. Här har det gått så långt att det blir operation och läkarna vet inte hur länge han kommer att vara borta.
– Det var oklart. Det var mellan fyra och tolv veckors rehab. Men då kom corona också. Så säsongen stängdes ner. Det var lite tur i oturen. För jag tror inte det hade varit så bra om jag hade skyndat tillbaka.
Tvivlade du på att du skulle komma tillbaka?
– Ja, lite när jag hade så ont. Kommer det här att gå att spela med? Det löste sig till slut i alla fall. Det var hemskt där ett tag. Men jag är glad att det är bättre nu i alla fall.
När diskbråcket har blivit bättre byter han klubb till Köping över sommaren.
Fast samma problem kvarstår. Gustav Hansson borde närma sig sina bästa år, men han är fast på bänken i ett SBL-lag.
Två år yngre lillebrorsan Daniel har samtidigt en tydlig roll i BC Luleå som skytt och bra försvarare. Storebror Gustav, som är en guard som ska driva spelet, går och väntar i ett år till.
Sedan kommer lyftet. Han tar själv initiativet sommaren 2021 och en av nycklarna är Umeås coach Boris Balibrea.
– Jag var less på att vara bänkspelare. Ödmjukt sagt tyckte jag att jag var bättre än andra spelare i laget som spelade mer. Jag fick det självförtroendet från träningarna och att möta startspelare där. För oftast tränar man startspelare mot bänkspelare. Där kände jag att jag kunde göra det jag behövde göra på träningen och så ville jag ha en chans att få visa det på match, säger Hansson och fortsätter:
– Jag hörde faktiskt av mig till Boris (Balibrea) efter att jag hade spelat i Köping. Jag visste att de inte hade många svenska spelare som hade spelat i ligan. Då sa han att det finns en öppning att få bli en startande pointguard. Och då tog jag det. Även fast alla tyckte inte att det var rätt val.
Det blir Umeå för honom och snabbt känner han att nu är det läge. Boris Balibrea tror på honom.
– Jag sa: jag är villig att kriga till mig platsen. Sen löste sig allt väldigt bra. Det var helt rätt att gå till Umeå med tanke på hur det blev de två åren. Så det känns skönt att jag satsade på mig själv och flyttade. Jag hade inte varit i Umeå förut. Jag kände ingen i Umeå. Det var inte det bästa kontraktet man kunde få. Jag kunde ha fått bättre i andra klubbar. Men då hade jag troligtvis inte fått visa lika mycket.
Han startar som pointguard redan första säsongen och Boris Balibrea känner tidigt att han i Hansson har något speciellt.
– Jag såg att han kunde se basket på ett annat sätt än andra svenska spelare. Det var det som jag gjorde att jag kände: ”okej, den här killen kan bli en toppspelare”. Han har ett otroligt basket-IQ och det var det som imponerade mest på mig, säger Balibrea.
Säsong nummer 2 i Umeå bygger Balibrea lagets spel kring Gustav Hansson.
Då får han ett genombrott till. Efter 45 poäng i premiären mot Södertälje rullar det bara på. Hansson blir ligans mest värdefulle spelare och årets guard. På kuppen blir han till och med landslagsman.
Umeå får en otrolig nytta av Hanssons kanske främsta egenskap. Att välja mellan att skjuta själv eller passa.
– Jag har kollat mycket på basket och haft många coacher som lärt en i vilka lägen man ska göra vad. Som pointguard måste man få andra involverade, men du måste varit ett hot själv också. Det är väl att jag har blivit bra på att väga av det. Sen blir det såklart fel ibland. Men då vet lagkamraterna att jag gör mitt bästa för att det ska bli rätt, säger Hansson.
Det finns en fördel till med Gustav Hansson. I Umeå pratar han mycket taktik med coach Balibrea och det kommer att fortsätta i Luleå.
Guarden letar hela tiden efter utveckling och inspiration.
– I SBL kollar jag nästan varje match från alla lag i varje omgång. Boris brukade säga till folk i laget att om de undrar om SBL kunde de fråga mig för jag såg varje match. Det blev så efter att vi hade spelat match. Då kom jag hem och kollade på två eller tre andra matcher. Jag har svårt att somna efter att vi har spelat.
Nu är det ju bara svenska guarder i BC Luleå. Hur känns den satsningen?
– Det känns kul. Det känns som att vi har fått lite press på oss. Men jag vill också att vi ska ha den pressen. Och att man vet varje dag att vi inte kan chilla på träningen för allt på match kommer att vara på oss. Att det ser ut som det ska göra och det känns också kul att man måste leverera. Visst man kan ha sämre matcher och så, men det ligger på oss att det ska hända. Det känns kul.
Diskbråcket, petningarna och den långa väntan på chansen. 28-åringen tog sig igenom allt det och nu ska basketnörden leda BC:s svenska satsning.
– Man måste bevisa det också för att få spela. Jag är glad att jag inte slutade att köra på. Det är också därför jag vill göra det bästa av det nu. För jag har verkligen krigat för att komma hit. Jag har inte haft den lätta vägen.
Det var i Umeå det lossnade. När ligan drar i gång på fredagen börjar Gustav Hansson sin tid i BC Luleå med att möta just Umeå hemma.
Sporten sänder samtliga BC Luleås matcher i grundserie och slutspel. Fredag klockan 18.40 inleds studiosändningen från premiären.
Hanssons siffror
Här är Gustav Hanssons karriärstatistik i SBL.
2014/15 (Jämtland): Speltid per match: 16.5. Poängsnitt: 3,9. Assist per match: 1,0.
2015/16 (Jämtland): Speltid per match: 20,0. Poängsnitt: 3,7. Assist per match: 2,4.
2016/17 (Jämtland): Speltid per match: 17,8. Poängsnitt: 6,2. Assist per match: 1,8.
2017/18 (Jämtland): Speltid per match: 18,0. Poängsnitt: 4,2. Assist per match:1,9.
2018/19 (Jämtland): Speltid per match: 21,1. Poängsnitt: 6,1. Assist per match: 2,3.
2019/20 (Jämtland): Speltid per match: 19,1. Poängsnitt: 2,4. Assist per match: 1,9.
2020/21 (Köping): Speltid per match: 24,3. Poängsnitt: 7,8. Assist per match: 3,5.
2021/22 (Umeå): Speltid per match: 34,6. Poängsnitt: 18,9. Assist per match: 6,0.
2022/23 (Umeå): Speltid per match: 34,3. Poängsnitt: 22,4. Assist per match: 6,6.