Basketstjärnan nekas operation – vägrar ge upp

26 år gammal kan drömmen vara över. Men Christopher Ryan vägrar ge upp.

Foto: Johan Weichselbraun

Basket2017-02-04 15:42

Vi möts en gråmulen eftermiddag i februari. För Christopher Ryan är det dagen efter ett dystert besked.

Han har precis fått avslag för sin operation. Den som skulle ta tillbaka honom på planen. Hans räddningsplanka under den tyngsta tiden i karriären som basketspelare.

Vi backar bandet lite.

Närmare bestämt till den 11:e april 2016. Våren har kommit tidigt till Norrköping och stadens parker prunkar av grönska.

I basketarenan tar stadens stolthet Dolphins emot BC Luleå i semifinal nummer sex i bäst av sju. Norrbottningarna har kommit tillbaka från ett underläge med 3–0 i matcher och hoppas kunna kvittera matchserien till 3–3.

Christopher Ryan startar matchen, men bränslet hos gästerna är lika slut som vintern. Norrköping vinner efter storspel från lagets veteraner och säsongen är över för Luleå.

För Christopher Ryan är det den senaste gången han spelade en basketmatch och början på en blytung period i livet. Ryggproblemen som plågat honom länge har förvärrats de senaste åren. Klubbens lagläkare ser bara en utväg.

– Han tyckte att jag skulle operera mig. Då gick jag till en läkare på Sunderby sjukhus som gav mig två alternativ, antingen rehab eller sluta spela basket, berättar han.

26-åringens skada orsakas av en trasig disk i ländryggen. Smärtan har kommit och gått under hela elitkarriären.

– Rehab har jag hållit på med de senaste nio åren. Jag har kunnat spela, men skadan har ju inte blivit bättre.

Efter ett tag presenteras även ett tredje alternativ, en så kallad steloperation. Den går ut på att man gör en bentransplantation mellan två kotor så att de växer ihop.

– Jag hade hört talats om den operationen innan och vet att man blir väldigt orörlig. Man skulle inte kunna spela basket, så det var inget alternativ för mig.

Ställd inför faktumet att karriären kan vara över börjar han fundera på framtiden. Ska han behöva lämna sporten han älskar?

Då får han nys om en privatklinik som specialiserar sig på just den typen av skada som han drabbats av. Där förespråkar man ett annat alternativ. Istället för en steloperation byter man ut den skadade disken i ryggen mot en protes.

Svante Berg introducerade diskproteskirurgi i Sverige. När han träffar Christopher strax innan jul väcks hoppet igen.

– Han var väldigt positiv till ett ingrepp med diskprotes och trodde att jag kunde börja spela utan smärta igen. Han hade gjort ingreppet på elitidrottare innan med goda resultat.

Problemet är att Christopher Ryan inte har någon elitidrottsförsäkring. Han bestämmer sig ändå för att försöka få operationen. Tillsammans med ett personligt brev från Svante Berg skickar han upp sina journaler till Sunderby.

Svaret blir som ett slag i ansiktet på honom.

– Jag fick det i torsdags. De skrev att de inte ville försäkra operationen eller stödja ingreppet. De tror att man kan få komplikationer av det.

Istället rekommenderar man fortsatt rehabträning.

– Enligt min läkare finns det en stor chans att jag ska kunna bli bättre. Varför stoppar de den chansen?

Om du inte skulle få operationen, har du någon plan B?

– Jag vill spela basket och jag ska göra det. Men den här tiden har ändå fått mig att tänka på framtiden. Därför har jag bestämt att jag ska börja läsa till hösten, oavsett om jag spelar eller inte.

Trots det tunga beskedet finns hoppet kvar. Rehabträningen sköts dagligen och drömmen om en diskprotesoperation lever än.

– Kanske träffas vi om ett år igen. Då har jag spelat match och gjort 30 poäng, säger han innan vi skiljs åt.

Luleåstjärnan Patientlagen

Namn: Christopher Ryan.

Ålder: 26.

Bor: I en lägenhet i Luleå, men just nu hos familjen i Borås.

Familj: Mamma, pappa och bröderna Robin och Alex.

Yrke: Basketspelare.

Meriter: 8 säsonger i Basketligan, ett tiotal A-landskamper och säkert 100 U-landskamper. Även spelat i den franska ligan med Chalon sur Saune.

Läser: Kuriren, NSD och Aftonbladet.

Ser på tv/dator: Mycket serier. Gillar House of Cards och Game of Thrones.

Äter helst: Oxfilé med potatisgratäng eller tacos/fajitas.

Dricker helst: Vatten.

Aktuell: Inte spelat sedan vårens semifinal på grund av en ryggskada.

Om du inte får den vård du vill ha eller är missnöjd med vården i ditt eget landsting finns det möjlighet att söka sig till ett annat landsting.

Patientlagen trädde i kraft den 1 januari 2015. Syftet var att stärka patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. Som patient har man rätt att söka vård över hela Sverige och även inom Europa. Som patient har du rätt att få information om hälsotillstånd och vilka metoder som finns för undersökning, vård och behandling. Du har rätt att söka öppen och slutenvård inom andra landsting/regioner. Du har även rätt att få en second opinion, en ny bedömning för att känna dig säker på att du får den vård som passar dig. Vårdbehovet ska vara fastställt av hemlandstinget/-regionen och remiss krävs (i Norrbotten kallas detta valfrihetsremiss). Hemlandsting/-region betalar vårdkostnaden och patienten får själv betala patientavgift samt resa och uppehälle.

Det kan vara svårt att få ersättning för metoder som är nya och ännu inte införts som kliniska riktlinjer inom den offentliga sjukvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!