För två år sedan föddes en tanke.
Nu har den blivit verklighet.
Ellen Nyström, landslagsspelare och forward i Luleå Basket, och Julia Edbom, entreprenör och kommunikatör, har startat en egen podd som heter Lockerroompodden och släpps varje onsdag.
Med basket som gemensam nämnare fördjupar de samtalen som sker mellan lagkamrater, på avbytarbänken, i omklädningsrummet, mellan motståndare och i media.
– Vi tyckte det behövdes en podd som pratar om samhällsproblem kopplat till idrotten, eller saker utanför planen som påverkar prestationen på planen. Vi kände att det inte fanns någon som pratar om det, säger Ellen Nyström.
Julia Edbom fyller i:
– Ja, vi pratade om det mycket bara du och jag. Vi hade givande samtal men det var inte något som andra kunde ta del av, så vi insåg att det fanns ett glapp, säger hon och fortsätter:
– Vissa avsnitt är samtal som man kan slå sig ner och joina. I andra är det mer intervjuer och faktabaserat. Vi är noga med att lyfta in experter i ämnen där vi inte är det.
Ett ämne som ni tar upp är machokultur, märker ni av den?
– Ja det gör vi, speciellt konsekvenserna av den. Det här är något som börjar när man är liten, det är ingenting som kommer från idrotten. Det börjar tidigt och det är bra att lyfta så folk blir medvetna om det så man kan göra något åt det, säger Nyström.
– Idrotten är inte frånskilt samhället på något sätt så de problem eller situationer som finns där kommer igen i idrotten, men kanske på andra sätt, säger Edbom.
Modigt kanske är fel ord, men viktigt att lyfta frågor som många andra duckar för?
– Ja, det känns inte så modigt för oss, det känns mest naturligt, säger Julia Edbom.
– Det sjukaste är att folk lyssnar på det. Det känns kul och viktigt att folk börjar diskutera frågorna. Och se vad som kan bli av det, säger Ellen Nyström.
Har ni alltid brunnit för dessa frågor?
– Jag tror man alltid har reagerat på det. Vi har ofta haft diskussionerna, men med mer erfarenhet och kunskap är det lättare att sätta fingret på vad man ser, upplever och utsätts för. Det är samma saker nu som när vi var 18, men då visste man inte riktigt vad det var, säger Julia Edbom.
Jämställdhet är en fråga som alltid är närvarande.
I ett avsnitt gästar en amerikansk journalist för att berätta om hur medieutrymmet ser ut på sportsidorna där.
– Där är det 4-5 procent i sporten som är kvinnor. Där är det otroligt stor skillnad och då är inte så konstigt att det ser ut som det gör i dag. Det kommer fler folk till herrmatcher och folk ser det mer för det är det som visas, säger Ellen Nyström.
– Ja, varumärket stärks av exponering. Om exponeringen aldrig erbjuds kvinnor är det inte så konstigt att de varumärkena aldrig utvecklas. Och det matchar inte intresset. Intressebilden för damidrott blir inte rättvist exponerad i media, i alla fall inte i USA, säger Julia Edbom.
Argumenten för att inte ge mer plats åt damidrott är svaga, tycker Nyström.
– Många har bilden att "kvinnor gillar inte att kolla på idrott", men då kanske man säljer in det med fel vinkel. Man har alltid bara sålt in det till män, säger Ellen Nyström och Julia Edbom fyller i:
– Och inte brytt sig om att fundera vad andra hälften av befolkningen är intresserad av. På vilket sätt och vad man vill konsumera. Man har varit så bekväm i sin försäljning till män.
Det finns hel del att göra med andra ord?
– Ja. Det har inte alltid varit självklart för kvinnor att ens vara en del av idrotten. Bara där ligger vi jättemycket efter, så det är inte så konstigt att det ser ut som det gör i dag, säger Ellen Nyström
Julia Edbom:
– Egentligen är det helt ovidkommande att jämföra dem. Ska vi jämföra något som haft hur många år och möjligheter på sig att växa och etablera sig med något som är ungt i jämförelse? Det är så orättvist, men ändå ska vi tävla med samma startpunkt. Ingen gynnas ju, men minst av allt kvinnor.
Men i Luleå Basket har man lyckats bra?
– Absolut, och det har varit en lång process. Nu har man verkligen etablerat sig och det är jättekul, men det finns fortfarande mycket kvar att göra överallt, säger Ellen Nyström.
Luleå Basket är ett av lagen som lockar mest publik av alla damlag i hela Sverige.
– Ja, och det är ett bevis på att det går. Det är BC Luleå, Luleå Hockey, fotbollen – det finns inte bara dambasket i den här stan men folk kommer hit och kollar ändå. Det är ett bevis på att folk vill se kvinnor idrotta, säger Nyström.
Under en slutspelsmatch samlades spelarna i Luleå Basket och Högsbo i en tyst protest. Sakta vecklades en stor banderoll ut där det stod: "Invest in women" (investera i kvinnor).
Bakgrunden är att två lag, Borås och Helsingborg, dragit sig ur spel i landets högsta serie på grund av krisande ekonomi.
– Vi gick ihop alla kvartsfinallagen och kom fram till att vi vill visa var vi står och gå ihop enade för något stort, säger Ellen Nyström och fortsätter:
– Det här är bara ett exempel på vad som händer. Och det gäller inte bara i idrotten. Investera i kvinnor, man får så mycket tillbaka. Det är inte välgörenhet, säger Ellen Nyström.
Vad behöver göras?
– Det är mycket. Men det handlar om möjligheter, säger Nyström.
Julia Edbom fyller i:
– Och se vinningen i det. Det är som Ellen säger, det handlar inte om välgörenhet, det är också ett smart drag. Det är en växande kultur runt damidrott och det är dags att hoppa på tåget nu, sen kommer det vara för sent. Ska man bara se det ur ett businessperspektiv är det smart. Och sedan är det också rätt sak att göra, men det har ju inte stoppat folk från att inte göra det jämställt tidigare, säger hon.
Ellen Nyström har varit proffs utomlands och är nu en av Luleå Baskets nyckelspelare.
Men hon kan inte leva på sin idrott fullt ut.
– Det är inte många i SBL dam som kan göra det. Där är det en stor skillnad. I andra sporten är det ännu större skillnad, som hockey, men det betyder inte att det är bra för oss, säger Ellen Nyström och fortsätter:
– Det handlar om att skapa bättre förutsättningar för de som kommer efter oss. Från och med man är liten ska tjejer kunna se att det går att bli basketproffs. Jag ska inte behöva ha en plan B bara för att jag är kvinna. Som jag alltid fått höra, att jag inte kan tjäna pengar på basket som kvinna. Om man inte ser folk som gör det och tänker att man måste ha en plan B så kanske man inte satsar lika hårt. Och då kommer man inte bli lika bra och då växer inte sporten.
Ett annat ämne som tas upp är mens och idrottande.
– Framför allt det sociala stigmat kring mens och vilket hinder det kan vara för kvinnor, säger Julia Edbom.
Trots att det är år 2022 är forskningen kring det tunn, men fler och fler klubbar har börjat intressera sig för det.
Inför fotbolls-VM 2019 kartlade USA alla spelarnas menscykler. Lagets fystränare menade att anpassningen efter mensen påverkade prestationen i det lag som sedan vann hela mästerskapet.
Det handlar om yttersta elitnivå, men frågan är lika aktuell i början av karriären.
– Det är så många unga tjejer som slutar vid den tiden för man är obekväm med sin kropp. Om träningen inte är anpassad tycker man inte det är kul och så slutar man. Vi tänker att det är många man tappar där just på grund av det. Man hade kunnat göra något bättre för tjejerna som slutar när de är 10-15 år, säger Ellen Nyström och fortsätter:
– Det handlar om att öppna det samtalet, det är okej att prata om det. Att säga ordet mens ska inte vara konstigt.
De pratar också om pressen att prestera och mental hälsa.
– Stigmat att gå till en idrottspsykolog, säger Nyström som skakar på huvudet och fortsätter:
– Det har jag själv gjort. Det är jättebra för att lära sig hur man ska tackla olika situationer, för det är mycket press i sport.
Fem avsnitt är ute och responsen har varit väldigt bra, berättar Ellen Nyström.
– Det är mycket folk man inte känner som lyssnar och det är jättekul. Och det är både män och kvinnor, säger hon.
Blir det en säsong 2?
– Det kan vi lova.