Barthold: "Ett samspel där vi kan leva tillsammans"

Hon är en av Sveriges bästa basketspelare och har tagit tre raka SM-guld med Luleå Basket. Dessutom har Anna Barthold, 36, ett stort driv för allas lika värde, både på och vid sidan av planen.

Foto: Par Backstrom

Basket2017-03-08 08:00

Anna Barthold har i dag basketen som sitt jobb. Hon berättar att det för henne gått bra rent ekonomiskt och att hon under sina år i utlandet haft möjlighet att spara. Men att det inte är så för alla.

– Vi kommer till alla frågor om män och kvinnor i Sverige. Ser man hur mycket herrarna tjänar i BC jämfört med oss i Luleå Basket så är det jättestora skillnader i löner. Jag tycker det är tråkigt. Jag förstår att det handlar om sponsorer och att dra in pengar. Men jag hoppas att det ska kunna bli lite bättre förutsättningar för alla, säger Anna Barthold.

Har du gjort något speciellt för att det ska bli mer jämställt?

– Generellt som svensk tycker jag att man är ganska dålig på att ta för sig och säga "jag tycker jag är värd den här lönen" till exempel. Generellt i Sverige sitter man och pratar med chefen och sedan går hem och klagar inför sin sambo, eller man eller hustru eller vad det kan vara. I stället för att ta chansen när man sitter i ett lönesamtal. Det tror jag alla i Sverige måste bli bättre på. Man är ganska lagom. Sticker man ut för mycket som Zlatan så blir det den omvända effekten och folk tycker man är divig.

– Jag har haft en agent som har pushat mig till bättre kontrakt och lön. Alla jobbar vi för att få in pengar. Pengar är inte allt här i livet, men det hjälper till. Utan pengar är det svårt att leva på ett bra sätt. Så om jag gjort något speciellt? Ja om man säger att man är värd en viss lön, så måste man ju prestera för den lönen.

På onsdagskvällen kommer 36-åringen tilldelas ett pris för att hon anses vara en förebild inom svensk idrott.

Anna Barthold är en av svensk baskets allra största spelare med mångårig internationell karriär som började i Sudsvall och gick via Luleå Basket. Anna inspirerar och är ett viktigt stöd för såväl unga tjejer som mer etablerade i både klubblag som landslag, såväl på som utanför basketplanen, löd motiveringen från Swedish Alliance for Women in Sport.

– Så det visar ju på att jag gjort någonting, även om jag inte suttit aktivt. Men det gör man kanske indirekt, säger Anna Barthold.

Hur har du som kvinna blivit mottagen av allmänheten över att du valt att satsa på en sport?

– Både bra och dåligt kan jag säga. Jag är ofta ute och föreläser och när det är fler män i grupperna så brukar de fråga "Vad ska du göra när du blir stor?" och jag svarar alltid med motfrågan "Hade du sagt samma sak till Zlatan?". "Ja, men han är ju man", brukar de svara och skratta för sig själva. Och jag säger "Tänk på vad du sa nu, vi är väldigt jämställda i Sverige". Då brukar de komma på att det anses mer accepterande för män att elitsatsa.

– Det finns kvar i samhället att man ser att Pelle som spelar fotboll ska bli proffs medan Lisa som spelar basket på rasterna inte ska bli det. För mig är det självklart att båda kan bli proffs, men det kanske behövs några år till för alla att förstå det.

Något som många människor, oavsett idrottsproffs eller inte, utsätts för är nätmobbing. Anna tittar på klockan och frågar hur mycket tid vi har, för det här är en fråga som berör henne mycket.

– Jag tycker aldrig det är okej att inte visa respekt mot någon. Sedan får man ha sina personliga åsikter. Men jag tycker det är dumt att skriva på sociala medier och internet över huvud taget, och börja någon slags nätmobbning. För oftast de som sitter bakom skärmen de är inte så säkra i sig själva och vill klanka ned på andra för att de inte mår så bra själva, säger hon och fortsätter:

– Jag har också varit med om näthat och det är inte kul. Man är privatperson när man kommer hem och har känslor som alla andra. Men jag måste gå ut och leverera på planen och göra mitt jobb, så man får inte låta det ta över hand. Men absolut, jag tycker det är fel och jag tycker inte någon människa har rätten och slänga sig ur sig saker om andra. De känner inte ens personen. Då är vi tillbaka till det här med sexuell läggning, vilket parti du håller på och vilken Gud du tror på. Det är svåra frågor och jag tycker att vi på något sätt i samhället måste börja respektera alla var sig vem man älskar, vem man tror på eller vem man väljer att rösta på i valet. På något sätt måste vi hitta ett samspel så vi kan leva tillsammans. Annars kommer vi hamna i en värld där det är krig och hat, och det tycker jag är tråkigt.

När Barthold någon gång i framtiden slutar med basket är tanken att hon ska stanna kvar inom sporten.

– Jag har spelat med landslaget i över tio år och jag tror den erfarenheten man har som spelare är väldigt svår för den som sitter på kontoret. De har inte koll på en elitidrottares vardag till hundra procent. Jag tror att jag kan tillföra väldigt mycket, oavsett om det är på klubbnivå eller landslagsnivå. Men jag vill absolut inte bli coach.

Har du något du vill säga till alla kvinnor?

– Nja, jag skulle snarare vilja säga något till alla yngre kvinnor. Det har varit oroligt senaste tiden och Trump har rört om väldigt mycket i USA. En man som behandlar kvinnor på det sättet han gör, jag kan inte på något sätt förstå det och det är absolut inget jag står bakom. Jag skulle vilja säga till morgondagens kvinnor att våga tro på sig själv och ta för sig, säger Anna Barthold.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om