Bandyprofilen från Kalix var chockad när kriget bröt ut 2022.
Han var förbundskapten för Ukrainas bandylandslag, både herr och dam, och bara dagar innan Ukraina invaderades hade man fått en inbjudan att delta i herrarnas VM i Ryssland.
Kriget har nu pågått i över två och ett halvt år. Magnus Alm är fortfarande förbundskapten. Men mycket fokus på bandyn i Ukraina blir det inte.
– Det går inte ens att träna på hockeyis längre. Hallen i Charkiv är sönderbombad, den är borta, säger 62-åringen som bott många år i Piteå men som nu är bosatt i Finspång.
Alm försöker hålla daglig kontakt med förbundet och laget. Men alla går inte längre att nå. Även hans landslag har drabbats av förluster under kriget.
Rapporterna han får är kusliga.
– De verkar ha vant sig vid att bli bombade varje dag, även om det låter helt sjukt. Från början var de jätterädda, men i dag är det mer som att det regnar.
Hur är det att handskas med?
– För mig? Det handlar inte om mig eller bandyn. Det är barn, det är fruar, det är mammor och pappor som dagligen förlorar nära och kära... dödstalen är de största vi har sett sedan andra världskriget. Man bär bort tusen, på båda sidorna, varje dag och av dem är ungefär 200 döda.
– Multiplicerade det med de 1 000 dagar som kriget har pågått och man förstår att konsekvenserna är fruktansvärda och att såren kommer ta tid att läka, både bokstavligen och bildligt. Förhoppningsvis kan bandyn bidra till att skapa gemenskap och stolthet och tillfällen att ge glädje.
Enligt Wall Street Journal, som hänvisar till en hemlig ukrainsk militärrapport, har över en miljon skadats eller dött sedan Rysslands invasion påbörjades 24 februari 2022, skriver DN. Ukraina ska ha förlorat 80 000 liv och Ryssland 200 000 samtidigt som de ska ha 400 000 skadade soldater på varje sida.
Herrlandslaget har inte spelat sedan kriget bröt ut. Alla värnpliktiga har någon uppgift i kriget som ännu pågår.
– Vi kommer ifrån varandra. Bandy är naturligtvis inte det första vi tänker på.
Damerna är utspridda. En del är flyktingar inom landet, andra utanför landet. De har däremot lyckats samlas till VM och träningsläger. Förra året hade man träningsläger i Katrineholm, allra mest bara för att få träffa varandra igen.
– Det är så mycket mer än bandy nu, säger Magnus Alm.