Kalix Bandy ensamma på bandyplanen: "Det är dystert"

Haparanda-Torneå PV – Nyborgs SK och nu senast Karlsborgs BK. Det är de tre senast klubbarna att lägga ner sin verksamhet. Nu står Kalix Bandy ensam kvar på bandykartan. "Sårbart", säger Henrik Eriksson, Kalix Bandy.

Henrik Eriksson, ekonomiskt ansvarig i Kalix Bandy, är oroad över framtiden. "Det är dystert när man ser den med ett norrbottniskt perspektiv".

Henrik Eriksson, ekonomiskt ansvarig i Kalix Bandy, är oroad över framtiden. "Det är dystert när man ser den med ett norrbottniskt perspektiv".

Foto: Herman Öberg

Bandy2022-10-25 14:53

Tidigare i veckan blev det offentligt att anrika Karlsborgs BK lägger ned sin bandyverksamhet. Karlsborgs plats i division 1 tas över av Kalix Bandy, men det innebär också att Kalix Bandy numera är ensam bandyförening i Norrbotten.

– Det är klart att det var ett svårt beslut att ta. Det är en svår tid med prishöjningar på allt. Det har blivit dyrarare att resa, äta och bo, säger Kalix Bandys ekonomiskt ansvarige Henrik Eriksson.

Vad kommer det att kosta Kalix Bandy?

– Det kommer att landa på runt en halv miljon. Ett annat problem är att det inte fanns någon förberedelse för att ta en sådan stor kostnad.

Men ni kände ändå att det var så pass viktigt att ta beslutet?

– Det är viktigt att bibehålla det som finns, men i längden går det inte för någon att fortsätta. Det handlar inte bara om pengar, säger Eriksson innan han fortsätter:

– Visst resekostnaderna en sak, men bristen på ledarna är också ett stort problem för klubbarna.

I och med att Kalix Bandy numera är ensamma om att bedriva serieverksamhet så har också klubbens upptagningsområde blivit minimalt.

– Det är ett annat problem. Det finns ingen bra lösning till hur man gör i det här läget. 

Vad innebär det här på sikt?

– Att vi får svårare att fylla på underifrån. 

I dag driver Kalix Bandy nio lag från seniorer i såväl damernas som herrarnas allsvenska och ned till de yngsta tjejerna och killarna. Klubben har runt 200 bandyspelare totalt varav damerna står för mellan 60 och 70.

– Det finns fortfarande ett underlag på orten. Vi har legat på den här nivån ett tag. Tjejerna ökade för ett par år sedan, men samtidigt så minskade antalet killar så det tog nog ut varandra.

Hur länge mäktar ni med att driva alla lag i seriesystemet?

– Så länge som vi klarar att dra in nog med pengar. Det avgör allt, säger Eriksson.

En lösning på problemet hade varit att återinföra den lokala serien som fanns för många år sedan tror Eriksson.

– Hade det funnit en lokal serie hade nog Nyborg, Karlsborg, Svartbjörnsbyn, Haparanda, Luleå Bandy, Båtskärsnäs, Bondersbyn, Påläng och Seskarö haft verksamhet.

Faktum kvarstår och det är att Kalix Bandy tvingas representera hela Norrbotten på bandykartan.

– Det är dystert när man ser den med ett norrbottniskt perspektiv, säger Eriksson slutligen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!