Vi hälsar på vid Nyborgsvallen en fredag i slutet av november. Vädret har precis slagit om från milt höstväder till minusgrader och rimfrosten har tagit ett fast grepp om konstgräset.
Efter många år av bandyverksamhet så har nu anrika Nybors SK dragit sig ur seriesystem och sporten träffade ordförande, Jonas Henriksson och ledamoten Tobias Sundqvist i det nyrenoverade klubbhuset.
När började ni tänka i banor om att dra er ur seriespelet?
– Det var i våras. Vi visste att ett flertal spelare skulle lämna oss. Det gick bland annat fyra spelare till Kalix Bandy som hade stora problem med att få ihop ett lag, men totalt tappade vi tio spelare på väldigt kort tid och känslan var att det inte skulle funka, säger Henriksson innan han fortsätter:
– Det var ändå många i laget som ville göra ett försök och vi sa att vi inte tar ett beslut direkt. Vi ville ge dem chansen att få ihop ett lag, men när det blev isträning så insåg vi faktum. Vi var för få.
Det formella beslutet om att dra sig ur seriespelet togs så sent som i september och det togs på grunder av storleken på truppen.
– Vi var väl 12-14 spelare som tränade och det blir svårt att dra runt en säsong på så få spelare. Du råkar alltid ut för skador och sedan är det på en nivå där alla måste jobba och det går inte att tvinga spelare att ta ledigt för att spela matcher, säger Sundqvist.
Hur tog beskedet mot av Nyborgarna?
– Nog har jag fått en del kommentarer, men de flesta förstår problemet. Det är givetvis ganska många som gärna hade sett att vi hade kunnat fortsätta, men det blev en omöjlighet, förklarar ordförande Henriksson.
Även Tobias Sundqvist märkte av att det inte var ett populärt beslut.
– Ingen med ett Nyborgshjärta tyckte ju att det var ett roligt beslut. Det var delade känslor när vi delgav beskedet till de som ville fortsätta. Det fanns folk som ville försöka in i det sista och det är människor som har jobbat hårt för att ge Nyborg en möjlighet att spela bandy.
Problemen med att få ihop ett a-lag är dock ingen nyhet för Nyborgs SK. Laget har under vissa säsonger haft stora problem med att fylla truppen, men så illa som det var i år har det aldrig varit.
– Det har ju varit upp och ner under en lång tid. Det hände någon gång att vi tappade ett helt lag och en gång hade vi bara fem spelare i maj, men då hade vi något att fylla på med, förklarar Sundqvist.
Det som ligger bakom det hela nu är något som hände för 17-18 år sedan.
– Problemen vi har i dag härrör ju sig från något som hände för över tio år sedan. Det är ett problem som finns i hela kommunen och det är att två årskullar i stort sett är nollade och det är -00 och -01. På grund av det finns det inte heller något juniorlag i hela kommunen, säger Henriksson oroat.
För de lite äldre så är Nyborg kanske mest känt för sitt samarbete med laget som i dag heter Kalix Bandy. 1990 så slog man ihop lagen IFK Kalix och Nyborgs SK under namnet Kalix Nyborg BK och att kalla det för en älskad fusion är att ta i.
– Här på byn var det ganska många som inte gillade tanken, men efter en medlemsomröstning där sidan som var för en sammanslagning vann så blev det verklighet, säger Henriksson.
Trots den sammanslagningen så levde Nyborgs SK vidare som farmarlag, men under 2000-talet så hamnade till slut Kalix Nyborg BK och Nyborgs SK i samma serie och var då tvungna att avsluta samarbetet.
Att prata om meriter där laget hette Kalix Nyborg BK är inte aktuellt.
– Det var inte Nyborgs SK så är det bara, säger Henriksson.
Vad är Nyborgs SK:s största merit då?
– I mitten av -70-talet så var vi ett mål ifrån att avancera till högsta serien, säger ordförande Henriksson.
Att Nyborgs SK har lagt ned seriespelet i bandy är ett faktum som smärtar i byn.
– Vi har en väldigt levande idrottsförening, men bandyn är ju det som har varit grunden. Bandyn har varit ett bärande element i föreningen under lång tid, säger Tobias innan han fortsätter:
– I bandyn hade vi en storhetstid som var viktig för byn Nyborg och alla som bor här.
Nyborgsvallen ligger precis intill skolan i Nyborg och är en central punkt i byn. Där folk har samlats och under enad flagg hejat fram sitt Nyborg.
– Det flesta här i byn har ju minnen från bandyn. Själv minns jag hur jag stod vid sidan av plan och kollade bandy och det var nästan alltid mycket folk runt banan, säger förklarar Henriksson.
Frågan är om någon kan tordas hoppas på att Nyborgs SK får igång en bandysektion igen.
– Det vi känner är att om vi ska satsa på bandyn igen så måste vi först ha en ideellt arbetande bandysektion. Tyvärr så försvann i stort sett alla ideellt arbetande då vi flyttade vår bandyverksamhet in till IP 2012, säger Henriksson.
Varför flyttade ni?
– Vår belysning var inte godkänd för spel i allsvenskan. Redan då hade några lyktor börjat svartna och det är en enorm investering som hade krävts och då fanns inte pengarna, säger Sundqvist.
Flytten in till Kalix IP gick att se från två sidor.
– Sportsligt var det bra – men samtidigt så tappade vi det som var och är grunden till vår verksamhet och det är kopplingen till byn. Inne i Kalix blev vi bara någon som hyrde banan, säger Sundqvist innan han fortsätter:
– Det blev aldrig våran hemmaplan för det här är vår hemmaplan, säger han och tittar ut över det vita konstgräset på Nyborgsvallen.
Hur viktig var Nyborg för bandyfamiljen i Norrbotten som bara blir mindre och mindre?
– Jag skulle vilja tro att Nyborg var riktigt viktig. Det är ju bara titta på våra spelare som är i Kalix Bandy i dag, säger Henriksson.
Nyborgs SK har fostrat en rad mycket framstående spelare och fortfarande i dag finns en hel del spelare i Elitserien som har klubben som moderklubb.
I Kalix Bandy hittar du Mikael Jansson, Jimmy Berglund, Simon Viklund, Joakim Persson och så Emil Viklund i Vänersborg som är på gränsen till landslaget även Niklas Gälman, i dag i Vetlanda, kommer från Nyborg.
– Talangfabrik kan man definitivt kalla oss för, men nu är det tio år sedan vi hade någon ungdomsbandy, säger Henriksson.
Varför försvann ungdomsbandyn?
– Det bor färre ungdomar här i Nyborg, men bandy har problem på många andra mindre orter. Sedan så är konkurrensen till andra sporter tuffare nu än tidigare.
Trots att det inte kommer bedrivas något seriespel på Nyborgsvallen så har klubben börjat grundspola för att där ska finnas en is. Nu är det dock endast för framtida eventuella bandyspelare.
– Vi har en populär skridskoskola, men det som är problemet är att vi inte kan ge besked när den kommer att kunna starta. Vädret de senaste åren har inte varit gynnsamt för oss som har en naturisbana och du kan aldrig ge några garantier, säger ordförande Jonas Henriksson.
Eftersom bandy har försvunnit så har fotbollen tagit över som ledande gren i föreningen.
– I dag är det fotbollen som är den största grenen i Nyborgs SK. Vi hade ett nystartat damlag som gick obesegrade genom fyran och kommer att spela i trean nästa år, säger Henriksson.
Trots att det i dag ser mörkt ut så lever fortfarande förhoppningen om att det någon gång i framtiden finns ett bandylag i Nyborg som drar byborna till Nyborgsvallen.
– Jag skulle vilja säga att intresset finns här, men det är en sak att gå från att tycka om spelet till att komma hit och jobba för att vi ska kunna ha ett lag, säger Sundqvist.
Varför skulle det vara viktigt för Nyborg att ha ett bandylag?
– Idrotten skapar en gemensam plattform. Idrotten drar för att folk bryr sig om sin by och tidigare så var det så att om du kom från Nyborg så skulle du börja spela bandy. Så var det bara, slår Sundqvist fast.
Vad är din dröm som ordförande?
– Jag lever i fantasin att vi i framtiden kan vara här ute och spela så många matcher som det går och sedan inne i Kalix, men det är som sagt var en fantasi, säger ordförande Jonas Henriksson slutligen.
Klubben som i år blev 72 år gammal har inget bandylag längre på sin repertoar.
Detta faktum sörjs såväl av Nyborgare som av andra bandyälskare runt om i Norrbotten.