Kalix utanförskap: "Det är 15 föreningar mot oss"

Ingen annanstans i Sverige finns det bättre klimatförutsättningar för att utöva bandy än i Norrbotten. Trots detta har förening efter förening gått i graven. Nu kämpar den sista bastionen, Kalix Bandy, mot stigande resekostnader och oförmånliga spelscheman för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet.

Kalix Bandy är idag den enda bandyföreningen i Norrbotten. Henrik Eriksson känner sig motarbetad av resten av bandy-Sverige.

Kalix Bandy är idag den enda bandyföreningen i Norrbotten. Henrik Eriksson känner sig motarbetad av resten av bandy-Sverige.

Foto: Petra Älvstrand/Lotta Nilsson

Bandy2023-07-03 07:00

2017 gick Haparanda-Torneå PV i konkurs och försvann ur seriesystemet, 2018 bestämde sig Nyborgs SK för att lägga verksamheten på hyllan och senast, i höstas, gick brukslaget Karlsborgs BK samma öde till mötes.

Idag är Kalix Bandy den enda överlevande bandyföreningen i Norrbotten.

– Det klart det var roligare när man hade grannar, så är det, men vi får bara köra på. I princip gäller det att bara ta ett år i taget, säger Kalix Bandys ekonomiskt ansvarige Henrik Eriksson.

undefined
Karlsborg blev i höstas det senaste bandylaget att gå i graven, nu finns bara Kalix kvar.

Med lag i allsvenskan på både damsidan och herrsidan, var de flesta inställda på att säsongen 2022/23 skulle bli en ekonomisk smäll för föreningen. Något som bara förstärktes efter att deras ungdomslag tagit över Karlsborgs plats i division 1.

– Vi hade redan mer eller mindre hunnit spika budgeten när situationen uppkom eftersom Karlsborg drog sig ur så tätt inpå säsongen. Så det blev snabba ryck för oss där vi inte hann kalkylera vad det skulle kosta. Med facit i hand ser vi nu att omslutningen för division 1-laget landar på strax under 400 000, så det är ju ändå mycket pengar.

Det är framförallt de ökade resekostnaderna, med allt det tillför, som äventyrar klubbens ekonomi. Redan nu är klubben på smärtgränsen, men trots röda siffror ska det ännu inte vara något hot om att behöva lägga ner verksamheten.

– Vi hade bokslut den 30 april, där det stod klart att föreningen totalt sett backar med 260 000 den här säsongen. Det innebär ändå att vi har kvar eget kapital.

Så det är ingen katastrofsiffra?

– Nja, vi har fortfarande kvar ett eget kapital på 1 962 000 kronor efter årets förlust, men trenden är ju fel och inte hållbar i längden. Kost, logi och resor kommer fortsätta belasta oss ytterligare. Både buss och flyg har ju aviserat prisökningar så vi har inte riktigt räknat färdigt vad det kommer göra med oss och vilka lag vi kan ha med i seriespel nästa säsong. Vi vill ju ha så mycket verksamhet som möjlighet, men mycket verksamhet kostar mycket pengar. Det är inte några goda framtidsutsikter, så kan man sammanfatta det.

Nu finns det förespråkare inom föreningen som vill att ungdomslaget ska kliva ner till division 2 nästa säsong för att på så sätt underlätta ekonomiskt, men det är inte som att resorna blir mycket kortare där.

– Det närmaste lagen i tvåan är Härnösand och Söråker, sen finns resten av lagen nedanför dem. Men eftersom det är färre matcher i den serien skulle det bli billigare på så sätt, säger Eriksson och fortsätter:

– Sen tror jag inte lagen i tvåan skulle bli speciellt glada heller ifall vi flyttar ner. Det är ingen där som vill komma upp hit och spela, så det skulle vara nästa problem.

undefined
Förra året slutade med en 11:e plats i Bandyallsvenskan för Kalix Bandy.

Kalix Bandy har som princip att inte betala på kredit, och behöver öka sina inkomster för att fortsätta driva verksamheten. Avsaknaden av stöd från kommunen hjälper knappast föreningens situation.

– Föreningsstödet från kommuner i Norrbotten har stagnerat helt. Man fick mer pengar från stödet på 80-talet än vad man får idag, och det säger ju något med tanke på vad penningvärdet är idag kontra då. Det stora problemet vi har idag är avsaknaden av ledare och folk som tar ansvar för att föreningsverksamheten ska kunna hålla igång. Och det problemet handlar till 99 procent om pengar.

Inte heller bandyförbundet bidrar med något sorts bidrag för att lagen ska klara av långa bortaresor.

– När det kommer till Allsvenskan får vi in noll kronor i resestöd, vi får stå för alla kostnader själva. Nu ville vi spela Svenska cupen på hemmaplan i år, eftersom vi har behövt spela alla matcher borta de senaste sex åren. Men då blev det ett jävla liv för att ingen vill komma upp hit, säger han och fortsätter:

– Det finns 16 lag i allsvenskan och det är alltid 15 föreningar mot oss. Man är trött, det sliter på energin att ha ett såhär dåligt samarbete.

undefined
Av ekonomiska skäl behöver Kalix spela flera matcher på varje bortaresa. Det kan bli så mycket som tre matcher på en helg, vilket sannerligen inte är en sportslig fördel.

Hur mycket påverkar de ekonomiska problemen spelet på isen?

– Det klart det påverkar. När vi åker på bortamatch passar vi oftast på att spela flera matcher samma helg. I allsvenskan innebär det att vi kör två matcher per helg, och i division 1 kör vi ofta tre matcher. Då möter vi ett nytt, utvilat lag på både fredag, lördag och söndag, så det klart att man har ett annat utgångsläge där.

Genom åren har det lagts in motioner för att försöka få fram ett resestöd till lagen som behöver resa mest. Men eftersom det är en så liten del av bandy-Sverige som drabbas så hårt är det svårt att få igenom en förändring likt den som skett i fotbollen.

– Vi måste jämna ut förursättningarna genom att höja deltagaravgifterna i serierna och fördela ut pengarna per resta mil. Bandy-Sverige måste ställa upp och införa en resefördelning, annars tror jag vi här uppe snart kommer tröttna på deras attityd nere i söder. Vi får se hur det blir, jag får väl väcka lite mer rabalder så att det händer något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!