"Här spelar ingen för de stora pengarna. Inte för mäktiga titlar."
Så börjar reklamfilmen "Arbetarserien", en film om bandyallsvenskan som klubbarna spred inför säsongen 2019/20.
"Här spelar ingen för de stora pengarna. Inte för mäktiga titlar."
Så låter det inte från bandyförbundet i dag.
– Vi har jämfört oss med andra idrotter och sett hur de har klassat sina serier. Vi klassar allsvenskan som nationell elitnivå, säger ordföranden Per-Anders Gustafsson.
Menar du att bandy är huvudsysselsättning för spelarna?
– Utifrån det material vi har fått så ska det här inte ha med inkomsten att göra. Jag kan inte peka på exakta delar vi har grundat det här beslutet i. Vi har gjort en jämförelse med andra sporter och kommit fram till att bandyallsvenskan också är en serie som ska spelas då.
Vad har de andra sporterna grundat det i?
– Det vet jag inte hur de har tolkat det, men de har inte räknat med inkomstbiten, säger Per-Anders Gustafsson.
Kalix Bandy tränar fyra till fem gånger i veckan, en och en halv timme per träningspass. Enligt kassören Henrik Eriksson är det två spelare i truppen som har bandy som sysselsättning och som inte lever på att ha ett annat jobb.
– Vi anser att vi har fler med betydande ersättning, till exempel de som studerar som kombinerar sin ersättning från oss med studiebidrag, säger kassören Henrik Eriksson.
Eriksson medger däremot att bandyallsvenskan inte är en serie där många har idrotten som huvudsysselsättning.
– Då är det kanske bara SHL, hockeyallsvenskan och fotbollsallsvenskan som är yrkesmässiga. Kanske någon serie till.
Enligt Henrik "Henko" Eriksson är det inte bandyn som försöker hitta kryphål för att få utöva sin idrott. I så fall är det reglerna som är för otydliga när varje specialförbund har fått göra sin egen tolkning.
– Det hade från statsmakterna gått att vara tydligare och ha regler för vad som gäller. För de som spelar nu bryter inte mot några regler, säger Eriksson.
Andra menar att bandyn just söker kryphål – i restriktionerna som är till för att minska smittspridningen.
– Bandyförbundet har ju gjort en helt annan bedömning än Riksidrottsförbundet. Att vi helt plötsligt blir en arbetsgivare för 25 personer och måste ta hänsyn till regler i arbetsmiljölagen blir fel, säger Måns Lindell som är ordförande för Jönköping Bandy.
Det här är Jönköpings huvudargument till att vägra spela bortamatch i Kalix under rådande läge.
– Tänk om en spelare insjuknar när vi är i Kalix. Då ska vi kunna isolera spelaren på ett hotell i Kalix eller ordna en isolerad transport. Då tycker vi att bandyförbundet skapar en riskverksamhet och lägger en börda på föreningarna som är oproportionerlig, säger Lindell och fortsätter:
– Vi är ett antal föreningar som inte begriper det här. Leta inte kryphål, sa Stefan Löfven. Det är precis vad man gör här. Sporten ska köra i 120 – rätt in i en klippvägg.
Men inte heller Jönköping eller Nässjö Bandy, som båda har ställt in sina resor till Kalix och som inte anser sig bedriva yrkesmässig verksamhet – vill stoppa serien helt och hållet. Deras mål är att få förbundet att dela upp serien i två geografiska grupper, i södra och norra allsvenskan.