2004 väcktes den första tanken på en bandyhall i Kalix.
15 år har gått sedan dess och inget har hänt.
Nu lyfts istället röster om en ny ishall för hockeyföreningen.
– Vi har inget emot att någon annan gren av idrottsvärlden önskar sig något, säger Kalix Bandys kassör Henrik Eriksson och fortsätter:
– Hockeyn har varit ensam förening i alla tider i Kalix och haft det bra förspänt. Jag skulle vilja påstå att det är få föreningar i Sverige som slår Kalix Hockey när det gäller träningstimmar och istider. Men de jobbar för sitt och det måste de få göra.
Henrik Eriksson, som också är centerpartistisk politiker i Kalix kommunstyrelse, menar att ett väderskydd för bandyn står överst på prioriteringslistan. Men att det också är viktigare med insatser på exempelvis fotbollsanläggningen Furuvallen, än att bygga en ny ishall.
– Det är mycket som borde göras. Fotbollen är ändå ganska stor. Det är många unga spelare och just nu finns det inte ens så att de kan duscha på anläggningen. Det är också en investering som måste fixas till.
Skulle det bli upprört om det satsades på en ny ishall med tanke på er långa strid för en bandyhall och de behov som du nämner på Furuvallen?
– Jag blir inte upprörd för någonting, för man är van. Däremot är det en dålig satsning om man ser rent PR-mässigt eftersom nivån inte är så hög om man pratar elit. Sen är man glad för varje ungdom som håller på med något, men det vore inte fel att använda sig av en uterink. Bandyn är ju ute, säger Eriksson.
De senaste fem åren har snacket om en bandyhall övergått till att handla om ett väderskydd. Det vill säga en enklare form av hall med väggar och tak och plats för 2 000 åskådare. Henrik Eriksson berättar att det finns två olika paket. Antingen ett för 39 miljoner kronor som Åby/Tjureda använt sig av, eller en typ av hall för 55 miljoner kronor som byggdes i Söderhamn.
Kalix Bandy har varit ner till Söderhamn, haft representanter därifrån upp på besök, samt haft en genomgång med kommunen.
Projektet är förberett och står i startgroparna, men innan det blir aktuellt måste spelytan åtgärdas.
– Vi har problem med sprickor så man måste gräva upp allting. Det är ingen billig kostnad, men det måste göras först. Vi kan inte ha ett väderskydd om inte den delen fungerar.
Hur långt borta kan det vara?
– Det hinns inte i år, utan måste bli nästa. Så det är inte inom två år. Men vi står väl i ett steg där vi har en hel del pengar klara för projektet. Sen krävs en kommunal insats också.
Så tankarna på en "riktig" bandyhall är borta?
– Det är svårare. Vi får vara realister och förhålla oss till det vi anser är gångbart.
Har det någon betydelse vilken serie A-laget spelar i?
– Vi behöver den oavsett om vi är i allsvenskan eller elitserien. Ska man behålla bredden med moderna människor kan vi inte ha snöstorm, regn eller minus 25 grader var och varannan träning. Det håller inte.
Eriksson menar också att ett väderskydd skulle vara en besparing eftersom driftkostnaderna skulle minska. Dessutom kan man tjäna pengar på 55-miljonerspaketet. I Söderhamn säljer de nämligen energin på sommaren.
– Så det lönar sig att driva den mitt i sommaren. Det värmer hela området – simhallen, hyreshus och allt som är i den delen. För miljön är det utomordentligt.