Boklöv tillbaka i backhoppningen

Han revolutionerade backhoppningen. Nu är Jan Boklöv tillbaka för att försöka göra den utdöende sporten populär.

Tillbaka. Legendaren Jan Boklöv har gjort comeback i backhoppningskretsar.

Tillbaka. Legendaren Jan Boklöv har gjort comeback i backhoppningskretsar.

Foto: Maja Suslin/TT

Backhoppning2017-08-15 13:29

Sedan Jan Boklöv avslutade sin aktiva karriär i början av 90-talet har hans kontakt med backhoppningen varit i stort sett obefintlig. Men i vintras, när han och familjen flyttade till Stockholm efter ett antal år utomlands, återvände han.

51-åringen tog kontakt med Sollentuna BHK – landets största klubb sett till antalet aktiva medlemmar – och parterna inledde ett samarbete. Boklövs roll i föreningen är inte riktigt klar, men han ska framför allt fungera som ett affischnamn och ansikte utåt.

– För min del vet man nog inte riktigt vilken väg allt kommer gå, det är något som sakta kommer fram, säger Jan Boklöv.

Klart är i alla fall att han inte ska fungera som tränare.

– Tränarverksamhet finns redan och den går jag inte in i. Jag vill inte kliva in och låtsas ta över när jag inte har samma grund inom tränardelen.

Vad är det som har fått dig att komma tillbaka till sporten?

– Kan jag göra något så gör jag det. Lite grand är det så att backhoppningen följer mig hela tiden, det är många som vet vem jag är för min hoppning och min egen stil.

Jan Boklöv vann den totala världscupen säsongen 1988­–89, men är framför allt ihågkommen för att ha uppfunnit Boklövstilen, eller V-stilen som den oftast kallas i Sverige.

Sedan han slutade har de svenska backhoppningsframgångarna varit lätträknade, något Boklöv förklarar med att det har saknats tränare med kunskap om Boklövstilen. Men i den nya generationen finns kompetensen – och legendaren tycker att framtiden ser ljusare ut.

– Förut var det inte så många tränare i Sverige som kunde min stil, men nu börjar det här återhämta sig. Den gruppen som kommer lägga grunden nu har lärt sig min stil och då kan man gå vidare i den.

Boklöv nämner att den tidigare nedlagda ungdomsverksamheten i Falun – där Sveriges enda världsucpmässiga hoppbackar finns – har startats upp igen och att förutsättningarna på flera håll börjar se allt bättre ut.

Bland annat i just Sollentuna, där det har byggts nya backar som invigs i nästa vecka. Det finns också långt gångna planer på att bygga en 60-metersbacke i Sollentuna.

– Den står bara och väntar på att någon ska vilja bygga den. Stockholm har inte haft någon så stor backe förut.

I OS i vinter kommer inga svenska backhoppare vara med. Däremot har Jan Boklöv vissa förhoppningar på att det svenska damlaget – som består av tre världscuphoppare – ska leverera resultat under de kommande åren.

– I dag är det damerna som har tagit över i Sverige och det är den gruppen som är så att säga kärnan i svensk backhoppning. Men vi får inte bara fokusera på tre flickor, vi måste även få in andra pojkar och flickor. Vi kan inte göra samma misstag som förut, att hålla i en och samma grupp och sedan finns det ingenting bakom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!